‘Grens aan uitbreiding areaal uien’

Het areaal uien in Nederland bedraagt 24.000 hectare. Jonker verwacht dat dit in 2016 mogelijk licht zal stijgen, maar beslist niet veel. ‘Grond wordt de grote bottleneck’, zegt hij. ‘We hebben te maken met bodemschimmels als fusarium, witrot en pinkroot. Dat beperkt de uienteler in zijn perceelkeuze. Bovendien moet de ondernemer ten minste een bouwplan van 1 op 6 aanhouden voor een gezond product.’
Betere genetica
Binnen de sector wordt naar mogelijkheden gekeken om aan de stijgende vraag naar uien te voldoen, zegt Jonker. Een van de oplossingen kan worden gezocht in de genetica: door rassen te kweken die ongevoelig zijn voor grondgebonden schimmels. Verder kan door optimalisatie in de teelt een hogere opbrengst per hectare worden gerealiseerd. ‘We moeten zoeken naar een evenwicht tussen opbrengst en kwaliteit’, zegt Jonker. ‘Op dit moment is dat goed, maar we mogen onze eigen markt niet bederven met een slecht product. Dan haken de klanten af.’
Uitwijken naar buitenland
Volgens de verkoopleider kan de Rijnsburger ook in een groter gebied rondom Nederland worden geteeld, bijvoorbeeld in landen als België, Duitsland, Groot-Brittannië, Polen en Noord-Frankrijk. Maar, waarschuwt hij, ook in deze landen is goede uiengrond schaars. ‘Er zijn gebieden in het buitenland waar we beslist geen uien kunnen telen. Ook daar hebben telers te maken met bodemgebonden schimmels.’
Grote markt wereldwijd
Jonker is van mening dat Nederland wel op de stijgende exportvraag naar uien moet inspelen. Er ligt wereldwijd potentie voor de Nederlandse ui en het grote voordeel is het transport naar andere delen van de wereld. ‘Het is goedkoper om met een container uien naar Brazilië te varen, dan een vrachtwagen naar Parijs te laten rijden’, zegt hij. ‘Dat heeft te maken met bestaande handelsactiviteiten en bijbehorende retourvrachten. Daar liggen zeker kansen voor de export van uien.’