Fotoserie: Grond blijvend nat: niet wachten met rooien
Om de bodem zoveel mogelijk te sparen, roept het IRS telers op alleen de bunkerrooier en aangepast transport, zoals overlaadwagens op het perceel toe te laten. Kiepers zakken tot op de ploegzool en verdichten de ondergrond bij herhaald door hetzelfde spoor te rijden, waarschuwt het bieteninstituut.
Bunker halfvol laden
Laad de bunker halfvol, meldt het IRS. Ook is het raadzaam om de bandenspanning op het perceel omlaag te halen. Ook bij de inzet van rupsen moet de bunker minder vol dan normaal.
De consequentie is wel dat de bouwvoor grotendeels wordt verdicht en versmeerd. Voor herstel is de hulp van de natuur nodig met vele cycli drogen en herbevochtigen. Vorst gevolgd door droge dooi heeft hetzelfde positieve effect op herstel van versmering, aldus het IRS.
Of wachten tot bodem droog genoeg is
Telers die de gelegenheid hebben om te wachten op drogere omstandigheden, raadt het IRS aan om te wachten tot de grond droog genoeg is om zonder schade overheen te rijden. Dat kan enkele uren zijn op zandgrond en drie tot vijf dagen drogend weer op kleigronden.
In de vorige week is het rooien van de suikerbieten vertraagd doorgegaan. De loonwerkers en telers rooiden 4.000 hectare tegenover gemiddeld 7.000 hectare in de voorgaande weken. Volgens Suiker Unie moet nog 6.500 hectare bieten worden gerooid.