Akkerwijzer.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Teelt

      Subcategorieën

      • Consumptieaardappelen
      • Pootaardappelen
      • Zetmeelaardappelen
      • Suikerbieten
      • Tarwe
      • Gerst
      • Uien
      • Peen
      • Vollegrondsgroente
      • Cichorei
      • Bloembollen
      • Eiwithoudende gewassen
    • Gewasbescherming

      Subcategorieën

      • Onkruiden
      • Schimmels
      • Plaaginsecten
      • Bodemaaltjes
      • Weer
    • Bewaring

      Subcategorieën

      • Bewaartechniek
      • Bewaarproces
    • Bodemgezondheid

      Subcategorieën

      • Bodemleven
      • Bodemverdichting
      • Ontwatering
      • Organische stof
      • Groenbemester
    • Bemesting

      Subcategorieën

      • Dierlijke mest
      • Meststoffen
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Trekkers
      • Grondbewerking
      • Bemesting
      • Zaaien en planten
      • Gewasbescherming
      • Oogst
      • Onkruidbestrijding
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt
      • Afzet
      • Certificering
      • Agribusiness
      • Maatschappij
      • Energie
      • Ondernemen
      • Buitenland
      • Water
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Belangenbehartiging
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsTeeltUien‘Franse supermarkt wil residuvrije ui’

‘Franse supermarkt wil residuvrije ui’

In Fontenay de Bossery, 60 kilometer ten zuidoosten van Parijs, runt de familie Vajou het akkerbouw- en handelsbedrijf Val Légumes. Samen met een groep contracttelers telen ze zo’n 550 hectare zaaiuien, waarvan de helft een meeldauwresistent ras is. „Supermarkten willen residuvrij. Wij kunnen dat leveren.”

Tot eind jaren tachtig verbouwde de familie Vajou hoofdzakelijk granen en suikerbieten op de rode, leemhoudende grond tegen de zuidgrens van de Champagne-streek. Maar na een generatiewisseling in het bedrijf verschenen er aardappelen en uien in het bouwplan. Die keuze pakte goed uit. In 1992 werd de handelsonderneming Val Légumes opgericht en bouwde de familie Vajou een pakstation voor uien, sjalotten en knoflook. Ook de aardappelteelt groeide intussen verder. Een belangrijke stap in deze tak werd gezet met de bouw van een mechanische koeling en kleinverpakkingslijn voor tafelaardappelen in 2008.

Volautomatische paklijnen

Inmiddels is de familie weer een generatie verder. De jongste generatie heeft de taken helder verdeeld. Antoine Vajou is verantwoordelijk voor de uien en andere alliumsoorten, zijn zus Sabine regelt de aardappelkant van het bedrijf en hun vader en ooms dragen stap voor stap de zaken over. Grote beslissingen nemen ze gezamenlijk. De laatste grote investering betreft de bouw van volautomatische paklijnen in 2013, die de uien in allerlei maten fust en consumentenverpakkingen kunnen draaien.

Leveren voor de bovenkant van de markt is het meest interessant, laat Vajou weten. Daar zet het familiebedrijf dan ook vol op in. Het betekent in de eerste plaats dat alle partijen een Global Gap-certificaat moeten hebben, al spreekt dat tegenwoordig bijna voor zich. Ook de Franse herkomst is voor veel afnemers een pré. Ongeveer 80 procent van haar producten zet Val Légumes in Frankrijk af. „Het feit dat we zelf telen, is belangrijk in ons verhaal richting de supermarkt en zolang de kwaliteit goed genoeg is, zorgen we ervoor dat we Franse uien leveren. We profileren onszelf als een specialist die zijn product kent: dan moet je dat ook waarmaken."

MH

„Daarnaast laten we duidelijk zien dat we ons best doen om zo milieuvriendelijk mogelijk te telen. Steeds meer supermarkten willen residuvrije uien en aardappelen. Alleen het bewaarmiddel MH mag terug te vinden zijn, overige werkzame stoffen nauwelijks of helemaal niet. Daarom is de helft van de uien die wij in dit gebied telen van het meeldauwresistente ras Hylander. Spuiten met fungiciden is hierdoor in de regel niet meer nodig.” Het geringe opbrengstverlies ─ 5 tot 10 procent ─ nemen ze voor lief.

Lees de volledige reportage in het vakblad Akker dat zaterdag 12 december is verschenen

Foto van Egbert Jonkheer
Tekst: Egbert Jonkheer

Freelance akkerbouwredacteur met focus op duurzame teelt. Ging na zijn opleiding Landbouwplantenteelt in Dronten en Wageningen aan de slag in de landbouwjournalistiek. In 2006 begon hij als zzp’er en is sinds die tijd nauw betrokken bij het vakblad Akkerwijzer. Het liefst is hij in het veld, om te praten met telers en onderzoekers, in binnen- en buitenland.

Beeld: Fenneke Wiepkema

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Akkerwijzer is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste akkerbouwnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Akkerwijzer.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Teelt
  • Consumptieaardappelen
  • Pootaardappelen
  • Zetmeelaardappelen
  • Suikerbieten
  • Tarwe
  • Gerst
  • Uien
  • Peen
  • Vollegrondsgroente
  • Cichorei
  • Bloembollen
  • Eiwithoudende gewassen
Gewasbescherming
  • Onkruiden
  • Schimmels
  • Plaaginsecten
  • Bodemaaltjes
  • Weer
Bewaring
  • Bewaartechniek
  • Bewaarproces
Bodemgezondheid
  • Bodemleven
  • Bodemverdichting
  • Ontwatering
  • Organische stof
  • Groenbemester
Bemesting
  • Dierlijke mest
  • Meststoffen
Mechanisatie
  • Trekkers
  • Grondbewerking
  • Bemesting
  • Zaaien en planten
  • Gewasbescherming
  • Oogst
  • Onkruidbestrijding
Economie
  • Markt
  • Afzet
  • Certificering
  • Agribusiness
  • Maatschappij
  • Energie
  • Ondernemen
  • Buitenland
  • Water
Beleid
  • Politiek
  • Belangenbehartiging
Akkerwijzer.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Teelt
      • Consumptieaardappelen
      • Pootaardappelen
      • Zetmeelaardappelen
      • Suikerbieten
      • Tarwe
      • Gerst
      • Uien
      • Peen
      • Vollegrondsgroente
      • Cichorei
      • Bloembollen
      • Eiwithoudende gewassen
    • Gewasbescherming
      • Onkruiden
      • Schimmels
      • Plaaginsecten
      • Bodemaaltjes
      • Weer
    • Bewaring
      • Bewaartechniek
      • Bewaarproces
    • Bodemgezondheid
      • Bodemleven
      • Bodemverdichting
      • Ontwatering
      • Organische stof
      • Groenbemester
    • Bemesting
      • Dierlijke mest
      • Meststoffen
    • Mechanisatie
      • Trekkers
      • Grondbewerking
      • Bemesting
      • Zaaien en planten
      • Gewasbescherming
      • Oogst
      • Onkruidbestrijding
    • Economie
      • Markt
      • Afzet
      • Certificering
      • Agribusiness
      • Maatschappij
      • Energie
      • Ondernemen
      • Buitenland
      • Water
    • Beleid
      • Politiek
      • Belangenbehartiging
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top