Europarlement tegen patent op planteneigenschappen

Binnen het Europese Parlement is brede steun voor de resolutie. De resolutie dringt er bij de Europese Commissie op aan de uitzondering op pattenteren van genetisch materiaal te behouden. Het alternatief, kwekersrecht, beschermt ontwikkelde rassen, maar daarmee mogen alle kwekers wel nieuwe kruisingen maken.
Volgens CDA-politica en Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik remt de patentering van planteneigenschappen de innovatie. Zij stelde eerder in opiniestukken dat juist in Nederland veel kleine familiebedrijven gespecialiseerd zijn in plantenveredeling. Volgens Schreijer dreigen grote miljardenbedrijven de plantenveredeling te monopoliseren, als patenten de toegang tot genetische bronnen blokkeren. Volgens haar biedt het kwekersrecht voldoende bescherming van interlectueel eigendom, terwijl innovatie door kan gaan op basis van alle uitgangsmateriaal.
Toegankelijk
Huitema stelt dat 'kwekers de natuurlijke eigenschappen van groenten en fruit gebruiken om verder mee te kweken. Hierdoor worden bijvoorbeeld nieuwe kleuren en smaken ontwikkeld. Door een uitspraak van het Europees patentbureau is het nu mogelijk om op deze natuurlijke eigenschappen patenten aan te vragen. Hierdoor zijn deze eigenschappen niet meer voor alle kwekers vrij toegankelijk.'
Direct na de uitspraak van het Europese octrooibureau EPO, heeft de VVD-Europarlementariër samen met zijn SGP-collega Bas Belder actie ondernomen in het Europees Parlement. Het Europees Parlement heeft daarop vandaag een voorstel van Huitema aangenomen, waarin het de Europese Commissie opdraagt ervoor te zorgen dat er geen patenten meer kunnen worden verkregen op natuurlijke eigenschappen van planten.
Gevolgen
Huitema: „De uitspraak van het Europese Patentbureau kan grote gevolgen hebben voor Nederlandse kwekers en ook de consument kan de dupe worden. Wanneer iemand bijvoorbeeld een tomaat op een natuurlijke manier kweekt met een andere smaak of kleur, kan hierop een patent worden aangevraagd. Daarmee creëer je een monopolie. De prijzen kunnen worden opgedreven, de innovatie stokt en het diverse aanbod van groenten en fruit staat onder druk.”
De Europarlementariër vindt dat innovaties beschermd moeten worden met een patent, maar dat de natuurlijke eigenschappen van planten voor iedere kweker toegankelijk moeten blijven.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes