Hygiëne heeft goed effect op beheersen chitwoodi

De grote toename van chitwoodi-aaltjesbesmettingen in pootgoed, waar tien tot vijftien jaar voor gevreesd werd, is uitgebleven. Hiddema zegt dat risico mijden de strategie is. „Bij alles wat je met aardappelen doet moet je je afvragen of het nodig is en wat het betekent voor de hygiëne. We willen niet dat heel Nederland omcirkelt wordt als besmettingsgebied. De strategie is brand blussen in de cirkels en ook iets ondernemen buiten die cirkels.”
Telers op de avond blijken bereid te zijn bij te dragen aan schadeloosstelling uit een fonds voor telers die door chitwoodi getroffen worden. Ze willen wel liefst dat om in aanmerking te komen voor een schadeloosstelling de betreffende teler deel neemt aan de Pootgoed Versterkende Maatregelen (PVM). Hiddema stelt dat de regeling risicozoekend gedrag niet wil stimuleren. Het is vooral de bedoeling dat getroffen telers niet omvallen. De premie voor de telers kan per hectare op ongeveer 6 euro komen te liggen.
Vraagtekens bij cirkels
Voor de inning van de premie wil Hiddema niet de NAK laten opdraaien. Die beweegt zich dan in de verkeerde rol, zegt hij, gezien de discussies over de Zelfstandige Bestuurs Organisaties (ZBO's). Iedereen, binnen en buiten de cirkels, die pootgoed teelt draagt bij. Akkerbouwer Otto Smit merkt op dat de verspreiding van chitwoodi waarschijnlijk vooral via pootgoed verloopt. Dan is het overwaaien van buurpercelen minder aannemelijk en zou het volgens Smit wel eens nodig kunnen zijn anders tegen het beleid met de cirkels aan te kijken.
Hiddema neemt alle inbreng van de telers en deskundigen mee. Hij merkt op dat chitwoodi gevoelig ligt. Dat chitwoodi leeft onder de telers blijkt volgens Hiddema uit de vele telefoontjes die hij van bezorgde telers krijgt. „Boeren willen hun buren niet meenemen in de ziekte.” De LTO pootgoedvoorman hoopt dat de telers hun uiterste best doen besmettingen terug te dringen. „Een voorvrucht kan alle chitwoodi 'opvreten'.”

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes