Data bodemmetingen toont groot structuurprobleem

„Ik gebruik eigenlijk 5,5 procent van het aardappelland dat ik huur alleen maar om er overheen te rijden”, zei Van den Borne. Met vaste rijpaden wil hij de bodemverdichting beperken tot alleen die plekken. De akkerbouwer verwacht dat hij 7 tot 10 procent meer opbrengst haalt als hij het systeem doorgevoerd heeft, maar dan moet het complete machineparkt dat op deze percelen rijdt zich aan de rijpaden houden.
De meeste duidelijkheid over de omvang van de bodemverdichting door zware machines kreeg Van den Borne uit diepere scans van de bodem. Daar vindt hij de rijsporen 'ondanks brede banden, lage druk enzovoort', zegt hij.
Van den Borne gebruikte in eerste instantie gewasmetingen om data te verzamelen voor zijn precisielandbouw, maar hij kwam er al snel achter dat problemen meestal uit de bodem voortkomen. Daarom doet hij nu bodemmetingen, ook al werkt hij met heel veel huurland voor zijn aardappelteelt.
Verleden perceel
„Boeren moeten meer gaan registreren voor zichzelf in plaats van voor hun afnemers”, is de overtuiging van Van den Borne. „Het is belangrijk te weten wat er vóór de teelt gedaan is op een perceel.” Op de kaarten met bodemmetingen kan de akkerbouwer goed zien wat er aan de hand is. Rechte lijnen door verschillen in structuur en vocht zijn het gevolg van teelthandelingen. Bij de ronde patronen in structuur is volgens Van den Borne moeder natuur de oorzaak. Hij probeert op beide situaties te reageren met de gewasverzorging in het seizoen.
Lees meer over big data tijdens de Agrifirm Jongerendag

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Susan Rexwinkel