Minder rhizoctonia met middel op basis mycorrhizaschimmels

Afgelopen jaar heeft Agro Research International (ARI) in opdracht van Agrifirm Plant een rhizoctoniaproef aangelegd in biologische pootaardappelen. In deze proef zijn verschillende biologische Rhizoctonia middelen met elkaar vergeleken en is de meerwaarde van de ‘BiomyPro Mycorrhizaschimmel’ aangetoond, meldt de coöperatie.
BiomyPro Mycorrhizaschimmels gaan een samenlevingsverband aan met planten, ze groeien in en om de wortels van gewassen, zeggen de onderzoekers. Daardoor ontstaat een samenwerking (symbiose) tussen de schimmels en de fijne wortels van de gewassen. De schimmels nemen nutriënten en water op uit de bodem en geven die via de schimmeldraden door aan de planten.
Vooral stikstof en fosfaat, maar ook andere voedingstoffen, zoals kalium en magnesium worden opgenomen. In ruil voor de opname van nutriënten en water, ontvangen de schimmels suikers van de plant afkomstig van de fotosynthese. Mycorrhizaschimmels bevorderen de wortelgroei waardoor planten meer voedingsstoffen en water op kunnen nemen.
Weerbaar
Daarnaast is de plant beter beschermt tegen ziekteverwekkers en aaltjes door het dichte netwerk van schimmeldraden rondom de wortels. Dit bij elkaar levert kwaliteitsverbetering en financiële opbrengstverhoging op, concludeert Agrifirm uit het onderzoek. Mycorrhizaschimmels zijn beschikbaar in praktisch toepasbare producten op granulaat of in vloeibare vorm.
Agrifirm geeft tijdens de BioBeurs in de Zwolse IJsselhallen uitleg over de werking van het biologische middel. De BioBeurs is op 20 en 21 januari.