NAV: voorkomen nadeel boer in TTIP handelsverdrag

Vander Heide zei dat de NAV samenwerkt met maatschappelijke organisaties die problemen hebben met het akkoord. „Bij de boeren is ook tegenstand, zoals bij de varkenshouders en pluimveehouders van LTO”, zegt hij. „Wij vinden als NAV dat voedsel buiten het verdrag gehouden moet worden. De eigen voorziening is te belangrijk.”
In een eerder handelsakkoord werd de toegang van Europese verzekeraars op de Amerikaanse markt geruild voor de mogelijk van import van eiwitgewassen in Europa. Het gevolg was dat de Europese teelt van eiwitgewassen enorm slonk. De NAV wil dat soort gevolgen uitsluiten door dicht op het proces te zitten. De vakbond wil de mogelijkheden voor eiwitteelt liever vergroten in Europa.
Het overleg over TTIP gebeurt grotendeels buiten het zicht van het publiek. Volgens NAV-voorzitter is de grootste vrees van de vakbond dat er producten van markten met heel verschillende spelregels op de Europese markt komen. Een bezoeker aan de NAV-bijeenkomst vraagt zich openlijk af of het niet beter is om gewoon tegen te zijn en niet te praten. De NAV kiest voor meepraten. De Jong: „Aan de andere kant hebben wij als akkerbouwers ook weer belang bij de toegang tot andere markten.”

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes