Steriele uienvliegen ook in clusters uitgezet in het noorden

De uienvlieg is het belangrijkste schadelijke insect in uien. Er zijn twee tot drie generaties per jaar in de periode mei tot september. In het voorjaar komen de vliegen uit de grond in velden waar in het vorige jaar uien stonden. Ze zoeken dan de uienvelden in de buurt op en leggen hun eitjes bij de jonge plantjes. De larven eten de ondergrondse delen van het uienplantje op; in de zomer eten ze aan de bol. Ze overwinteren als pop in de grond. Wordt geen bestrijding toegepast dan kan de schade groot zijn.
Zaadcoating staat ter discussie
Met het uitzetten van steriele uienvliegen probeert De Groene Vlieg Bio Control de populatie in toom te houden. Doordat de vliegen paren met steriele mannetjes komen er geen bevruchte eitjes en dus ook geen larven. Waar een zaadcoating alleen helpt tegen de eerste vlucht, werken de steriele vliegen ook door tijdens de tweede en zelfs derde vlucht. Bovendien staat zaadcoating met insecticiden ter discussie.
De meest effectieve aanpak is om te werken met clusters van percelen. ‘Als je steriele vliegen op een enkel perceel uitzet, blijft het probleem op andere percelen wel spelen. Uiteindelijk zullen ze ook weer naar jouw perceel komen’, zegt Klaske Frietema van De Groene Vlieg Bio Control.
Onontgonnen gebied
De Groene Vlieg Bio Control past deze techniek al heel lang in Flevoland toe, en sinds enkele jaren ook in andere uienteeltgebieden, zoals Zuidwest-Nederland, Noord- en Zuid-Holland. Het noorden en het zuidoosten waren tot op heden onontgonnen gebieden. ‘Hier waren tien jaar geleden nog relatief weinig uien, nu is dat areaal aanzienlijk gegroeid.’
Vanaf begin mei worden er iedere week steriele uienvliegen uitgezet. Op ieder perceel worden vallen geplaatst die wekelijks worden gecheckt. Aan de hand van deze vangsten wordt de besmettingsdruk gemeten en daarmee bepaald hoeveel steriele vliegen er op een perceel moeten worden uitgezet.