‘Areaal uien groeit in met name nieuwere teeltgebieden’

Vorig jaar lag het areaal rond 24.000 hectare. ‘Ik weet niet of 25.000 hectare dit jaar de grens is’, zegt Jonker. Voor een goede inschatting is het nog te vroeg, omdat de zaadverkoop net begint te lopen. ‘Het zal misschien geen duizend hectare zijn dat er bij komt. Maar ja, dat dacht ik vorig jaar ook, en toen gingen we daar ook ruimschoots overheen.’
Keuze tussen tarwe of uien gauw gemaakt
Maar groei is zeker, meent Jonker. Gezien de goede prijzen op de uienmarkt zullen telers het areaal graag uitbreiden. Daar komt bij dat telers in Groningen, Drenthe en Limburg op zoek zijn naar alternatieven. Dan is de keuze tussen de teelt van tarwe of uien gauw gemaakt, zegt Jonker. ‘Uien brengen per hectare meer op dan tarwe.’
Of er grenzen aan de groei zijn? Jonker denkt dat er voorlopig nog voldoende potentie is op de markt om verdere groei van het areaal op te vangen. ‘De wereldbevolking groeit, en dus de consumptie van uien.’
Goede en gezonde percelen
De beschikbaarheid van goede en vooral gezonden percelen wordt waarschijnlijk eerder een bottleneck. In de nieuwere gebieden speelt een probleem als fusarium nog niet. ‘In het Oldambt kun je prachtige uien telen.’ Maar met name in gebieden waar uien in een relatief krap bouwplan worden geteeld, zijn de risico’s groter.
De fusariumdruk was de afgelopen jaren hoog. Met alle gevolgen van dien. ‘Er zijn partijen uien eerder afgeleverd omdat er problemen ontstonden in de bewaring als gevolg van fusarium’, weet Jonker. Zijn advies: kijk naar je grond. ‘Als je weet dat je fusarium-gevoelige grond hebt, moet je er niet te krap op telen.’ Of er misschien helemaal geen uien op telen? ‘Misschien is dat inderdaad de beste oplossing’, reageert Jonker. ‘Het is zonde als je van te voren al weet dat je een partij met veel tarra zult oogsten. Je doet het hele groeiseizoen alles voor het gewas en dan zit je uiteindelijk met 20 procent tarra. Dat is zonde van het product. En de kostprijs per kilo gaat ook nog eens flink omhoog.’