Eigen vermogen NAK kan verder omlaag

De solvabiliteit (aandeel eigen vermogen in het totale vermogen) van de NAK ligt volgens Casteleijn op 58 procent. „We vinden 50 procent genoeg voor de solvabiliteit”, aldus Casteleijn. „De inkomsten zijn hoog geweest door veel certificeringswerk en kostenbesparing komen uit digitalisering en het invoeren van de pcr-toets in plaats van de Elisa-toets.”
In 2015 certificeerde de NAK een bijzonder groot areaal pootgoed. Naast die 40.000 hectare pootgoed was het areaal zaaizaden ook groot in 2015. Fluctuaties over de jaren kunnen verschillen opleveren aan inkomsten voor de keuringsdienst. „Een plotseling kleiner areaal kan voor ons wel het verschil zijn tussen boven de begroting uitkomen of er een stuk onder zitten”, zegt Casteleijn.
Zwarte cijfers
Tussen 2011 en nu groeide het eigen vermogen van de NAK van 8 naar 12 miljoen euro. In 2014 besloot de dienst in drie jaar tijd respectievelijk 2,7 miljoen, 1 miljoen en 7 ton via restituties naar de telers te laten terugvloeien. Ondanks de restituties schrijft de NAK over 2015 waarschijnlijk ruim 150.000 euro zwarte cijfers in plaats van de begroting van 250.000 euro negatief.
De NAK handhaaft de korting van 25 procent op de nacontrole. Voor pootgoedcertificering zijn de tarieven voor het vierde jaar bevroren. Voor zaaizaden stijgt het tarief met 1,2 procent. Vorig jaar steeg dat tarief met 1,5 procent en de twee voorgaande jaren was ook dat tarief bevroren.
Maandag-avond was de eerste telersvergadering van de NAK. In Espel presenteerde de keuringsdienst technische en financiële resultaten. De telersvergaderingen zijn daarnaast een moment om vragen en aanbevelingen van de telers te krijgen.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes