'Pootgoedtelers sorteren steeds vaker vlak tegen de norm'

Als telers vlak tegen de norm gesorteerd pootgoed leveren, kan er snel wat mis gaan. Veranderende vochtomstandigheden, net wat langere bewaring of lange transportafstanden kunnen de kwaliteit van het pootgoed verder aantasten, waardoor het niet meer aan de norm voldoet. Haak wijst op zilverschurft en zwarte spikkel. „Sommige landen, zoals Egypte hebben ook scherpere normen”, aldus Haak.
Haak denkt dat telers die minder op het randje gaan zitten, minder problemen hebben en minder gecontroleerd hoeven worden. Elke partij wordt vlak voor vertrek van het erf gecontroleerd. De NAK let daarbij scherper op de sorteerband dan op de weegbrug, aldus de NAK-expert.
2015 lastig jaar
In het afgelopen teeltseizoen kwamen later in het seizoen meer problemen met luizen, virus en bacterieziek. Volgens Haak begon het seizoen mooi, maar nam de luizendruk toe aan het eind van de teelt. Op Texel ving de NAK in een vangbak op één dag 300 perzikluizen. Veel virusoverdracht gebeurde aan het eind van de teelt. Daarbij kwam het late en natte rooiseizoen. Dat is altijd een risico voor bacterieziektes.
De verlaging van bijna 15 procent van het pootgoed was een tegenvaller voor de sector na drie jaren van afnemende verlagingen en afkeuringen. In 2015 werd 24 procent van de klasse E2 verlaagd. Haak geeft ter illustratie ook de cijfers van aanvullend onderzoek. Dat gebeurde in 2015 wel 561 keer, terwijl dat in het voorgaande jaar 40 keer gebeurde.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Susan Rexwinkel