Snelle fermentatie suikerbiet voor betaalbare biobased producten

De Visser zegt dat met de suiker uit suikerbieten andere moleculen te maken zijn , waarmee je vervolgens een waaier aan producten kunt maken. Nu is het productieproces voor bietenverwerking volledig gericht op het maken van kristalsuiker. De Visser kan zich voorstellen dat in het traject van omzetten van suikers naar ethanol, melkzuur of aceton een ander proces beter is. De fermentatie wordt interessanter voor de markt als het goedkoper en sneller kan.
In Lelystad beschikken de onderzoekers over een minifabriek die laat zien welke hobbels op het pad komen bij het opschalen van laboratoriumschaal naar bulkproductie. Bij dit praktijkcentrum ACRRES werken de onderzoekers met Betaprocess-techniek waarbij door zogenaamde vacuümextrusie de celwanden exploderen en de suikers direct bloot komen te liggen en de micro-organismen sneller aan de slag kunnen gaan.
In de fabriek in Lelystad blijkt dat de fermentatie op vrij grote schaal lastiger verloopt. In de dikvloeibare massa komt de fermentatie langzamer op gang. De Visser verwacht dat hier oplossingen voor komen. Werken met de celwand-explosietechniek is wel een stap voorwaarts. Het spaart ook veel energie in het proces, dat nu met lage druk en lage temperaturen kan verlopen.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes