NEPG: kleinere voorraden aardappelen in NW-Europa

De verwerkende industrie op het vaste land draait op volle toeren en de meeste probleempartijen, die er waren als gevolg van hoge buitentemperaturen en rot, zijn geruimd. De NEPG verwacht dat mede als gevolg van extra ventilatie het gewichtsverlies hoger zal zijn dan in andere jaren. ‘De lichte prijsverhoging tezamen met een aprilnotering op de termijnmarkt die ruim boven de dagmarkt ligt, zorgt op het vaste last voor een lichte kentering in de markt naar duidelijk meer vraag dan aanbod’, aldus de telersorganisatie.
Gemiddelde export
De export verloopt gemiddeld genomen vergelijkbaar met voorgaande jaren. Maar, voegt de NEPG daar aan toe, ‘de verwachtingen zijn positief met een hopelijk aantrekkende vraag vanuit de Oost-Europese landen.’ Tevens geeft de telersorganisatie aan dat de export van verwerkte producten naar landen buiten de EU nog steeds toeneemt. Oorzaak van deze blijvend stijgende lijn is met name een groeiende vraag, maar daarnaast speelt de goedkope euro een rol.
Vooral de Belgische verwerkende industrie speelt hierin volgens de telersorganisatie een leidende rol. De verwerkende industrie in de NEPG-landen heeft met forse nieuwe investeringen gezorgd voor een flinke uitbreiding van de productiecapaciteit. Dit is met name in België en Nederland aan de orde. ‘Door de gemiddeld lagere onderwatergewichten en de tegenvallende grofte van vooral de Bintjes had de industrie toch al meer aardappelen nodig. De extra uitbreiding van de productie doet hier nog een schepje bovenop.’
Contractprijzen vrijwel gelijk aan vorig jaar
Eind januari en de komende weken is de verwerkende industrie druk bezig met het uitzetten van de nieuwe contracten. De prijzen zijn vrijwel gelijk aan het niveau van vorig seizoen met hier en daar een lichte verhoging. Er is een trend naar meer contractteelt, een trend die is aangedreven door de verwerkers, bespeurt de NEPG. De organisatie waarschuwt opnieuw dat een te groot aandeel van gecontracteerde aardappelen, met daar aan gekoppeld de meeleveraardappelen, een grote invloed kan hebben op de balans voor een gezonde vrije aardappelmarkt.