Tarwevoorraad op record hoogte

De effectenbeurzen zijn in de ban van een recessie-vrees. Wereldwijd vallen groeicijfers tegen. Niet alleen in China maar ook in de VS en Duitsland vallen macro-cijfers tegen. De negatieve beursontwikkelingen tasten het vertrouwen van beleggers en bedrijven verder aan met als gevolg dat een neerwaartse spiraal is geboren.
De USDA kwam in haar WASDE outlook met een toename van de mondiale tarwestocks met 6,8 miljoen ton naar 238,87 miljoen ton. Er was geanticipeerd op een onveranderde eindvoorraad van tarwe ten opzichte van januari. De nieuwe cijfers impliceren een verhoging van de stocks met 20 miljoen ton in vergelijking met de recordhoogte van het vorige seizoen.
De tarwe-export VS werd met 25 miljoen bushel naar beneden bijgesteld maar het waren voornamelijk de lagere Chinese consumptiecijfers met 7 miljoen ton tarwe die voor de verrassing zorgden. De Chinese propaganda om meer maïs te consumeren om van de enorme voorraden af te komen, wordt volgens de USDA vertaald met een lager tarwegebruik.
Voor mais en soja was het rapport minder schokkend. De eindvoorraad mais was met 208,81 miljoen ton nauwelijks veranderd (januari: 208,94 miljoen ton). De sojaproductie in Argentinië zal met 1,5 miljoen ton stijgen naar 58,5 miljoen ton waardoor de soja stocks met 1,2 miljoen stijgen naar 80,42 miljoen ton.
Een klein lichtpuntje in de depressieve markten waren de Canadese areaalcijfers die voor tarwe in 2016 op een vijfjaar laagte komt met een totaal van 9,26 miljoen hectare (-340.000 hectare ten opzichte van 2015).
Matif tarwe maart €151,00 (-€2,25)
JB ©DVW