‘Rusland moet snel besluiten over import Nederlands pootgoed’

We kunnen niet voor alle partijen lang meer wachten, zegt directeur Gerard Backx van HZPC. Want vooral aan de nieuwere rassen wordt ook door andere landen hard aan getrokken. ‘We wachten nog even, maar Rusland moet wel in beweging komen.’
Areaal uitbreiden
HZPC heeft vorig jaar een aantal nieuwere pootgoedrassen geïntroduceerd op de Russische markt, en het plan was om dat areaal dit jaar uit te breiden. Op de totale export van pootaardappelen is Rusland de laatste jaren misschien niet de grootste speler. ‘Maar het zou zonde zijn als we blijven wachten waardoor we straks goed pootgoed overhouden, terwijl we dit elders hadden kunnen verkopen.’ Het handelshuis heeft meerdere partijen gereserveerd voor Rusland. Om hoeveel het gaat, wil de directeur uit concurrentieoverwegingen niet bekendmaken.
Backx heeft nog wel hoop op een goede afloop waar het gaat om de export naar Rusland. ‘Het moet dan wel een technische discussie blijven. Als het politiek wordt, wordt het lastiger.’ Mocht pootgoed voor Rusland uiteindelijk niet worden verkocht, kan de nieuwe bestemming veevoer worden. Een hard gelag, weet Backx. ‘Ook voor de betreffende telers.’
Aaltjes gevonden in monsters van pootgoed
Voor het derde seizoen op rij controleert de Russische voedsel- en warenautoriteit Rosselkhoznadzor partijen pootgoed die zijn geselecteerd voor export naar het voormalige Oostblokland. Recent maakte het land bekend aaltjes te hebben gevonden in één van de genomen monsters. Daarmee werd het mogelijke besluit tot groen licht uitgesteld.
De vondst van aardappelmoeheid in de monsters is een tegenvaller, zegt Jan Gottschall van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO). ‘AM is een quarantaineziekte in Rusland.’ Gottschall blijft hopen op een spoedige oplossing.
Pestfree areas
De export naar Rusland loopt al enkele jaren moeizaam. Rusland sloot eerder de grenzen voor Nederlands pootgoed. Ook voor andere landen sloot het land de grenzen. Rusland wilde inzicht hebben in de zogeheten pestfree areas, maar Nederland werkt niet met deze systematiek. Tevens probeerde Rusland op deze manier markttoegang tot de EU te krijgen voor coniferen uit Siberië. Sinds die tijd laat het land pootgoed toe, nadat de partijen in het land van herkomst uitvoerig zijn onderzocht. Het land heeft pootgoed nodig, om in zijn eigen behoefte aan aardappelen te kunnen voorzien.
Vorig jaar kreeg Nederland pas medio april toestemming om nog 24.000 ton pootgoed naar Rusland te exporteren. Het groene licht werd gegeven nadat Rosselkhoznadzor, de Russische voedsel- en warenauthoriteit, in de monsters van Nederlandse pootaardappelen geen quarantaineziektes had aangetroffen.
Lees meer over dit onderwerp in het Dossier op Akkerwijzer