'Hopen dat biobased sneller kan dan introductie nieuw voedingsmiddel'

De Raaff geeft als voorbeeld van de trage reactie van de voedingsmarkt de inuline. Cosun-dochter Sensus wint deze oplosbare voedingsvezel uit cichoreiwortels. „Sensus maakt nu 100 miljoen euro winst”, zegt hij, „maar het duurde tot 2006 voor er pas winst gemaakt werd.”
Cosun ontwikkelt nu het product Betafib. Deze vezels uit bietenpulp helpen bij het in oplossing houden van verschillende ingrediënten van wasmiddelen, verf of boorvloeistoffen, die in de oliewinning gebruikt worden. „Het kan met andere middelen, maar de bietenpulp is heel geschikt voor dit product. Met een grote wasmiddelenproducent zijn we in gesprek. We willen naar een productievolume van 5.000 ton en een omzet van 15 miljoen euro per jaar”, zegt De Raaff.
Voor Royal Cosun blijft de verwerking van landbouwproducten voor de voedingsmarkt nummer één. De Raaff stelt dat daar de sterke positie van de coöperatie op leunt. De concurrentiekracht van Suiker Unie is volgens hem goed door de moderne fabrieken. Dat is gunstig voor de boeren, denkt hij. „De akkerbouw is alleen daar winstgevend waar de industrie in de buurt is.”
Als tweede voorbeeld geeft De Raaff het voorbeeld van het product arabinose. Deze stof zorgt voor minder fluctuaties in het insulinegehalte van het bloed. De bijdrage van dergelijke producten aan de 'gewone' producten van Cosun, zoals suiker en Aviko-frites, is van belang om op[ termijn een goede uitbetalingsprijs voor de boer te behouden, zegt De Raaff.
Minder afhankelijk
De chemische industrie is nu afhankelijk van olie en gas uit politiek instabiele gebieden als Rusland en het Midden-Oosten. De verwerking van reststromen uit de landbouw tot grondstoffen voor de petrochemische bedrijven is vanuit de maatschappelijke wens om een circulaire economie te hebben én vanuit de wens minder afhankelijk te zijn van sjeiks en Poetin een mogelijkheid. De Raaff zegt dat de chemische industrie wel moet wennen aan deze grondstoffen.
„De chemie is gewend een kraan open te draaien voor olie of gas. Ze komen daarom met vragen als 'wat nou als de oogst een keer klein uitvalt?'. Die vraag heeft CocaCola nog nooit gesteld over suiker!” De Raaff zegt dat Cosun het liefst werkt met de bestaande gewassen en de reststromen daarvan. Als het lukt om voldoende volume te halen met hoge prijzen voor de 'new business', heeft het de interesse van Royal Cosun.
Lees zaterdag 20 februari het interview met algemeen directeur Robert Smith in Veldpost, Agraaf, Stal&Akker en Vee&Gewas.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes