Plant kan onder stress ziekterestentie verliezen

Sommige planten, die resistent zijn tegen een bepaalde ziekte, kunnen zich ook goed tegen de ziekte verdedigen bij droogte of een zoute bodem. Maar er zijn ook planten waarbij de afweer onder die omstandigheden niet meer werkt. Dat vermoeden bestond al langer. Volgens Wageningen UR is het in de toekomst daarom belangrijk dat plantenveredelaars ook bepalen of hun nieuwe rassen de weerstand tegen ziektes behouden als ze onder sub-optimale omstandigheden moeten groeien.
Een groeiend landbouwoppervlakte op aarde krijgt te maken met extremer weer en verzilting. Daarom zocht Kissoudis eerst in bestaande wetenschappelijke literatuur wat er bekend was over de verbanden tussen stress en weerbaarheid bij planten. Vervolgens zette hij zelf proeven op.
Christos Kissoudis onderzocht bij tomaat hoe het zit. Hij bestudeerde tomaten-types die heel verschillende genen hebben voor de afweer tegen meeldauw, maar voor de rest sprekend op elkaar lijken. Hij plaatste de planten onder optimale omstandigheden of in een verzilte bodem. Daarna probeerde hij de planten met de meeldauwschimmel ziek te maken.
Kissoudis ontdekte dat één van de tomaten-types zich ook in de verzilte bodem goed tegen de meeldauw kon verdedigen. Maar een ander type kon zich niet verdedigen, waardoor de ziekte de plant plotseling kon aantasten. Kennelijk werkt het ene resistentie-gen wél in gestreste planten, en het andere gen niet.