Rabobank: dreigend tekort aan hop en gerst

Speciaalbieren zijn trending. Voor deze bieren is gemiddeld zes keer zoveel hop nodig als voor de productie van een standaard biertje. Dit heeft geleid tot een stijgende hopprijs, waardoor het voor brouwerijen lastiger wordt om aan goede hop te komen. Daarbij kwam dat de wereldwijde hopoogst vorig jaar maar liefst 40 procent kleiner uitviel dan in 2014.
Riskant gewas
Rabobank waarschuwt brouwers op de langere termijn ook rekening te houden met een krapte aan brouwwaardige gerst. Volgens de bank zijn productie en consumptie op dit moment bijna in evenwicht, waardoor er weinig ruimte is voor tegenvallende oogsten. Het huidige aanbod van brouwgerst is krap, terwijl een groei van de vraag van 14 procent wordt voorzien. Daarnaast zien veel telers gerst als een riskant gewas om te telen. Ook de betaalde premies wisselen sterk in hoogte en boeren zijn in principe alleen bereid gerst te telen als de premie hoog genoeg is, aldus de bank. Bovendien zijn brouwers juist voor die speciale bieren op zoek naar verschillende soorten gerst.
De komende vijf jaar zal de vraag naar brouwgerst met 14 procent stijgen, verwacht Rabobank. Als voornaamste redenen hiervoor ziet de bank de toenemende wereldbevolking en de extra vraag naar premiumbieren in opkomende markten. Voor de productie van een dergelijk speciaal bier is vier tot 7 keer zoveel mout nodig als voor een standaard pilsje. Bovendien zoeken de brouwerijen nieuwe smaken en aroma’s, zodat ze zich met hun bier nog meer kunnen onderscheiden van de concurrent. Dit leidt tot een gefragmenteerde vraag en uiteindelijk extra druk op de aanbodkant.
Solide contracten met telers afsluiten
Om problemen in de toekomst te voorkomen, of in ieder geval te beperken, moet de moutindustrie wereldwijd investeringen doen, stelt de bank in het rapport. Alleen op die manier kan de industrie aan de groeiende vraag naar bier in opkomende landen en de trend naar meer speciale bieren in de meer ontwikkelde landen blijven voldoen. De bank raadt brouwers aan solide contracten af te sluiten met leverancier van gerst, zodat er voor beide partijen meer zekerheid ontstaat.