Soiltech Brabants 'Groen bedrijf van de maand'

„Wij willen laten zien dat duurzaamheid en verdienen aan de producten bij veel bedrijven mogelijk is”, zei Van den Hout. Hij prees doorzettingsvermogen en visie bij Soiltech en vergelijkbare bedrijven die stappen maken naar 'werken met de natuur'.
Mark van Iersel gaf aan dat de passie van het team bij Soiltech sterk aan het succes bijdraagt. Soiltech kwam voort uit de waarneming dat de microbiologie in compost bijdraagt aan weerbaarder gewassen. „Het ging soms heel goed met toevoegen van extracten uit compost en vaak ook niet”, zegt Van Iersel. „Daarom zijn we gaan onderzoeken waar de oorzaak ligt. Dat hebben we in een aparte BV gestopt.” Van Iersel zegt dat er twee volledige krachten op het onderzoek zijn gezet.
Soiltech heeft nu ook de certificering voor voedselveiligheid rond. De activiteiten kunnen daarom uitbreiden van boomteelt en siergewassen naar voedingstuinbouw en akkerbouw. Van Iersel wil in stappen groeien naar meer capaciteit. Hij noemt het gewas aardappel als mogelijke teelt om de biologie van Soiltech in te gebruiken.
Begeleiding
„Het kost extra moeite om de producten van Soiltech bij de boeren en tuinders te krijgen”, aldus de directeur. „Er is educatie nodig, je stuit op scepsis en er is begeleiding nodig als bedrijven ermee beginnen.” De landbouw neigt naar een conservatieve houding voor vernieuwingen als de producten van Soiltech, ervaart Van Iersel.
De maatschappij wil naar middelen- en mestreductie in de landbouw. Op de vraag van Van den Hout hoe groot de besparing aan chemische middelen is, antwoordt Van Iersel dat dit minimaal 80 procent kan zijn. De Soiltech-directeur zegt dat daarnaast de aandacht voor meer organisch materiaal (humus) in de bodem van belang is voor de gezondheid van de gewassen, de waterhuishouding van landbouwgrond en het stoppen van de klimaatverandering.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Soiltech