Fotoserie: Hybride aardappelplantjes planten in vollegrond in Wilhelminapolder
De plantjes zijn in de kas gezaaid uit hybride zaaizaad en worden nu uitgeplant in de vollegrond. De plantjes worden geplant met een speciaal gebouwde plantmachine van Solynta. Omdat het planten in de vollegrond op een praktijkperceel nieuw is voor alle partijen moet er tijdens het planten regelmatig iets worden bijgeschaafd aan de machine, vertelt KMWP-directeur Vincent Coolbergen.
De plantjes worden geplant in ruggen die enkele weken geleden zijn voorbewerkt en gefreesd. Na het planten wordt het perceel ‘s nachts beregend, zodat de jonge plantjes goed kunnen aanslaan.
Verschillende rassen
KMWP doet dit seizoen praktijkervaring met de verschillende rassen. Om hoeveel rassen en hectare het gaat, mag Coolbergen niet zeggen. Of het akkerbouwbedrijf in de toekomst op grote schaal op deze manier aardappelen gaat telen, is nog afwachten, zegt hij. 'Dat is afhankelijk van praktische toepasbaarheid en de ervaringen die we dit jaar opdoen. Het is voor ons ook een leertraject.'
Solynta heeft vorig jaar het eerste hybride ras uitgebracht. Dit ras was vooral bedoeld om te laten zien dat het bedrijf een hybride aardappel kan maken en dat hij goed wil groeien. Vanaf 2018 hoopt het bedrijf aan de markt te zijn met rassen die commercieel aantrekkelijk zijn. Solynta is in 2014 uitgeroepen tot Nationaal Icoon. De jury roemde de hybridetechniek voor zijn bijdrage aan de Nederlandse exportpositie.
Snellere veredeling
Het grote voordeel van hybride-kweektechnieken is dat de veredeling veel sneller verloopt, waardoor nieuwe en betere rassen sneller op de markt komen. Een tweede voordeel is er voor de export: het is makkelijker om zaad wereldwijd te exporteren dan knollen.
Die voordelen ziet ook Coolbergen. ‘Je ziet het ook in de vollegrondsgroenten en bieten. De komst van de hybride heeft een evolutie ingezet in de veredeling.’ Toch verwacht hij dat met name in Noordwest-Europa de traditionele veredeling belangrijk blijft. ‘Veredeling via knollen is een beproefd concept. In deze teeltregio zijn we via deze techniek in staat een hoge productie te realiseren. Uit de hybride technieken moet wel een heel goed resultaat komen, wil het de traditionele veredeling verdringen.’