Akkerwijzer.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Teelt

      Subcategorieën

      • Consumptieaardappelen
      • Pootaardappelen
      • Zetmeelaardappelen
      • Suikerbieten
      • Tarwe
      • Gerst
      • Uien
      • Peen
      • Vollegrondsgroente
      • Cichorei
      • Bloembollen
      • Eiwithoudende gewassen
    • Gewasbescherming

      Subcategorieën

      • Onkruiden
      • Schimmels
      • Plaaginsecten
      • Bodemaaltjes
      • Weer
    • Bewaring

      Subcategorieën

      • Bewaartechniek
      • Bewaarproces
    • Bodemgezondheid

      Subcategorieën

      • Bodemleven
      • Bodemverdichting
      • Ontwatering
      • Organische stof
      • Groenbemester
    • Bemesting

      Subcategorieën

      • Dierlijke mest
      • Meststoffen
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Trekkers
      • Grondbewerking
      • Bemesting
      • Zaaien en planten
      • Gewasbescherming
      • Oogst
      • Onkruidbestrijding
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt
      • Afzet
      • Certificering
      • Agribusiness
      • Maatschappij
      • Energie
      • Ondernemen
      • Buitenland
      • Water
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Belangenbehartiging
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
Topgewas logo
  • Home
  • Gewasdiversiteit
  • Ras & teeltwijze
  • Bodembeheer
  • Gerichte bestrijding
  • Monitoring & evaluatie
TopgewasTeeltTarweKansen voor Nederlandse baktarwe: bemestingsproeven bieden perspectief

Kansen voor Nederlandse baktarwe: bemestingsproeven bieden perspectief

Het PPS-project Nederlandse Baktarwe doet onderzoek naar de mogelijkheden om de kwaliteit van Nederlandse tarwe te verbeteren zodat het geschikt wordt voor het bakken van brood. Verschillende aspecten worden onderzocht, waaronder de invloed van bemesting. Er moet nog veel worden onderzocht, maar er zijn al resultaten die perspectief bieden.
Erik Reijnierse: „Voor telers van baktarwe is het van belang dat ze hun bodem goed kennen en de bemesting daarop goed afstemmen.”
Erik Reijnierse: „Voor telers van baktarwe is het van belang dat ze hun bodem goed kennen en de bemesting daarop goed afstemmen.”

De Nederlandse graan-, meel- en broodketen wil graag meer zelfvoorzienend zijn in de productie van baktarwe. De oorlog in Oekraïne gaf die wens een extra stimulans. „Nederlanders prefereren brood met volume, wat tarwe met een hoog eiwitgehalte vereist: 11,5 procent of meer”, vertelt Erik Reijnierse, onderzoeker bij Wageningen UR. „In ons zeeklimaat, met een beperkt aantal zonuren, is het lastig om dat soort tarwe te produceren. Maar het is niet onmogelijk, met de juiste rassen en een uitgekiende bemesting.”

Knelpunten oplossen

Hoe zorgen we voor een grotere productie van kwalitatief goede Nederlandse baktarwe? Daarvoor moeten verschillende knelpunten worden opgelost, waarvan het eiwitgehalte en de eiwitkwaliteit een belangrijke sleutel zijn. Twintig partijen uit alle schakels van de graan-, meel- en broodketen zijn daarom gaan samenwerken binnen de PPS Nederlandse Baktarwe, getiteld ‘Gaan voor Lokaal Graan’. Er zijn diverse deelprojecten, waaronder bemestingsproeven gericht op eiwitgehalte en eiwitkwaliteit. Dit deelonderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen Research Open Teelten. Reijnierse is onderzoeksleider.

Bakproeven zijn onderdeel van het project. Nederlands brood heeft volume en dat stelt eisen aan het eiwitgehalte en eiwitkwaliteit van de tarwe.
Bakproeven zijn onderdeel van het project. Nederlands brood heeft volume en dat stelt eisen aan het eiwitgehalte en eiwitkwaliteit van de tarwe.

„Onder Nederlandse omstandigheden is het waarschijnlijk niet mogelijk om een eiwitgehalte van bijvoorbeeld 14 procent te realiseren, zoals dat in sommige andere landen wel lukt”, legt Reijnierse uit. „Maar een eiwitgehalte van 11,5 procent is wel realistisch. Dat kan voldoende zijn als de eiwitkwaliteit goed is. Diverse partijen tarwe met dit eiwitgehalte laten verschillen in bakkwaliteit zien, dat moet dan het gevolg zijn van de kwaliteit van het eiwit. Daarom richt ons onderzoek zich op zowel -gehalte als -kwaliteit. Ook onderzoeken we wat bepalend is voor die eiwitkwaliteit, en de rol van het ras en de bemesting daarbij.”

N-efficiëntie

Stikstof (N) is een belangrijk element voor het eiwitgehalte. „Maar Nederland kent een N-plafond”, vervolgt Reijnierse. „Voor de teelt van baktarwe is het daarom belangrijk om rassen te hebben met een hoge N-efficiëntie. We hebben bij veredelaars het verzoek uitstaan om dergelijke rassen te ontwikkelen.”

Een uitgekiende bemesting kan ook een positieve invloed hebben op het gewenste eiwitgehalte en -kwaliteit. „In bemestingsproeven onderzoeken we veel variabelen. N kun je toedienen in verschillende samenstellingen en vormen. We vergelijken onder meer nitraat, ammonium, vloeibaar, korrel, bladmeststoffen, dierlijke mest en N-bindende bacteriën.”

Drie giften

Het onderzoek is in 2023 gestart en er zijn inmiddels resultaten van één seizoen wintertarwe en twee seizoenen zomertarwe. Zijn er al meldenswaardige resultaten bekend? „In ieder geval blijkt dat een gespreide N-gift gunstig is voor het eiwitgehalte”, antwoordt Reijnierse. „En dan drie giften. Vooral het splitsen van een tweede gift in een tweede en derde gift draagt bij een aan hoger eiwitgehalte.”

Voor andere conclusies is het nog te vroeg. Reijnierse: „Als teler van baktarwe moet je niet alleen kijken naar de stikstofgift. Ook andere elementen zijn van belang, bijvoorbeeld zwavel. Daarom moeten telers hun bodem goed kennen en de bemesting goed afstemmen.”

Foto van Fred Meijer
Tekst: Fred Meijer

Meerdere opleidingen gevolgd, waaronder tropische landbouw. Is inmiddels ruim dertig jaar freelance tekstschrijver en schrijft veel over landbouwgerelateerde onderwerpen.

Beeld: Erik Reijnierse, PPS Nederlandse Baktarwe

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Over Topgewas
Topgewas brengt nieuwe inzichten op het gebied van een duurzame gewasproductie. Verdeeld over de thema’s gewasdiversiteit, ras & teeltwijze, bodembeheer, gerichte bestrijding en monitoring & evaluatie. Via relevante artikelen en reportages krijgen akkerbouwers praktische handvatten om te werken aan een toekomstbestendige, duurzame teelt. Topgewas werkt samen met partners die elk hun expertise hebben op een deelgebied van Topgewas.
Denktank
BO Akkerbouw logo
Wageningen University & Research logo
Uireka logo
Topgewaspartners
HLB logo
Land & Co logo
Soiltech logo
SmartFarm logo
Farmplus logo
Praat mee
Akkerwijzer is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste akkerbouwnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Akkerwijzer.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Teelt
  • Consumptieaardappelen
  • Pootaardappelen
  • Zetmeelaardappelen
  • Suikerbieten
  • Tarwe
  • Gerst
  • Uien
  • Peen
  • Vollegrondsgroente
  • Cichorei
  • Bloembollen
  • Eiwithoudende gewassen
Gewasbescherming
  • Onkruiden
  • Schimmels
  • Plaaginsecten
  • Bodemaaltjes
  • Weer
Bewaring
  • Bewaartechniek
  • Bewaarproces
Bodemgezondheid
  • Bodemleven
  • Bodemverdichting
  • Ontwatering
  • Organische stof
  • Groenbemester
Bemesting
  • Dierlijke mest
  • Meststoffen
Mechanisatie
  • Trekkers
  • Grondbewerking
  • Bemesting
  • Zaaien en planten
  • Gewasbescherming
  • Oogst
  • Onkruidbestrijding
Economie
  • Markt
  • Afzet
  • Certificering
  • Agribusiness
  • Maatschappij
  • Energie
  • Ondernemen
  • Buitenland
  • Water
Beleid
  • Politiek
  • Belangenbehartiging
Akkerwijzer.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Teelt
      • Consumptieaardappelen
      • Pootaardappelen
      • Zetmeelaardappelen
      • Suikerbieten
      • Tarwe
      • Gerst
      • Uien
      • Peen
      • Vollegrondsgroente
      • Cichorei
      • Bloembollen
      • Eiwithoudende gewassen
    • Gewasbescherming
      • Onkruiden
      • Schimmels
      • Plaaginsecten
      • Bodemaaltjes
      • Weer
    • Bewaring
      • Bewaartechniek
      • Bewaarproces
    • Bodemgezondheid
      • Bodemleven
      • Bodemverdichting
      • Ontwatering
      • Organische stof
      • Groenbemester
    • Bemesting
      • Dierlijke mest
      • Meststoffen
    • Mechanisatie
      • Trekkers
      • Grondbewerking
      • Bemesting
      • Zaaien en planten
      • Gewasbescherming
      • Oogst
      • Onkruidbestrijding
    • Economie
      • Markt
      • Afzet
      • Certificering
      • Agribusiness
      • Maatschappij
      • Energie
      • Ondernemen
      • Buitenland
      • Water
    • Beleid
      • Politiek
      • Belangenbehartiging
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top