Gemiddelde groeipuntdatum bieten later dan vijfjarig gemiddelde

Op basis van de groeipuntdatum en de modellen koerst Cosun momenteel op een opbrengstverwachting van 13,7 ton suiker per hectare. De schade die is ontstaan na de vele regen kan echter nog roet in het eten gooien. Het wordt volgens Cosun steeds meer zichtbaar wat overvloedige regen veroorzaakt. Op de zandgronden staan nog steeds percelen onder water, en veel gewassen laten een geelverkleuring zien. Cosun is bezig met een inventarisatie hoeveel hectare bieten schade ondervindt en hoeveel hectare als verloren moeten worden beschouwd.
Sluiten van het gewas
Cosun heeft de gemiddelde groeipuntdatum vastgelegd op basis van het sluiten van het gewas en het groeimodel van de bietenverwerker. Vorig jaar viel de gemiddelde groeipuntdatum op 23 juni, twee jaar geleden was dat al op 8 juni. Het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar komt uit op 15 juni. Vanaf het sluiten van het gewas begint de biet aan de diktegroei van de wortel.
Er zijn grote regionale verschillen tussen het behalen van de groeipuntdatum, zo blijkt uit cijfers van Cosun. Zeeuws-Vlaanderen zat op 11 juni al op dat punt, terwijl de bieten op het noordelijk zand, klei en dal/veen pas twee weken zover waren. Ook de bieten in Limburg en in de Noordoostpolder waren later.
Het groeipunt geeft het startpunt van de diktegroei van suikerbieten weer. Gemiddeld bevatten de suikerbieten dan 4 gram.