Holland Malt verdubbelt mouterijcapaciteit in Eemshaven

Volgende week gaat de bouw van start. De uitbreiding volgt op de groei die Holland Malt afgelopen jaren al inzette. Met de capaciteitsverdubbeling verstevigt de mouterij haar positie in Europa en maakt ze zich op voor verdere internationalisering, aldus Holland Malt.
280.000 ton mout per jaar
Holland Malt beschikt over twee mouterijlocaties: in Lieshout en in Eemshaven. Met de uitbreiding worden er in Eemshaven twee state-of-the-art torens bijgebouwd waarmee de capaciteit verdubbelt van 140.000 ton naar 280.000 ton mout per jaar. Hiermee komt de totale capaciteit van de twee mouterijlocaties op 405.000 ton mout per jaar.
In de afgelopen vijf jaar wist Holland Malt haar capaciteit vanuit de huidige productielocaties al met 10 procent uit te breiden. De huidige mouterij draait 24 uur per dag en 7 dagen per week. Het in gebruik nemen van een volautomatische verpakkingsstraat en verdere automatisering in zowel productie als logistiek hebben er voor gezorgd dat de productielocatie nog efficiënter kan draaien.
Ontwikkelingen wereldbiermarkt
Holland Malt voorziet over de periode 2014 tot 2025 een groei van de wereldwijde bierconsumptie van circa 15 procent. Jos Jennissen, Managing Director Holland Malt: ‘Daarnaast zien we trends als premiumisatie en de opkomst van speciaal- en craftbieren, wat een grotere storting van mout in het bier betekent. Maar ook met de groei in opkomende markten zien wij grote kansen voor onze mouterij.’
Het concern wil van de locatie in de Eemshaven de meest duurzame en grootste mouterijlocatie van Europa maken, van waaruit het zijn thuisregio Europa en de hele wereld wil bedienen. ‘Onze klanten groeien en wij willen als lange termijn-hoofdleverancier met hen meegroeien. Deze uitbreiding gaat ons daarbij helpen.’
Strategische ligging
Momenteel is 50 procent van de productie van Holland Malt bestemd voor de Europese markt. De overige 50 procent is bestemd voor gebieden als Azië, Afrika en Latijns-Amerika. De ligging aan de diepzee-haven Eemshaven biedt Holland Malt een sterke logistieke basis, zowel voor de aanvoer van brouwgerst als de uitvoer van mout.
Eind 2017 zullen de werkzaamheden afgerond worden, zodat de nieuwbouw begin 2018 operationeel is.
Holland Malt produceert verschillende soorten mout. In Eemshaven wordt voornamelijk pilsmout geproduceerd. In Lieshout bestaat 15 procent van de totale productie uit speciaalmout.

Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Tekst: Holland Malt
Beeld: Fenneke Wiepkema