‘MH-bespuiting dit jaar extra lastig’

Deze week is het gros van de uienpercelen toe aan een bespuiting met de spruitremmer MH. ‘Begin strijken’ luidt het officiele advies voor het tijdstip van toepassing, maar dat is in een gewoon jaar al een rekbaar begrip. “Dit jaar is het nog lastiger”, zegt Luuk Kok van Agrifirm. In de noordelijke helft van Nederland hebben vooral vroeggezaaide percelen op slempgevoelige gronden een onregelmatige stand. “Een ideaal moment voor de toepassing komt er op zulke percelen niet. De meest gemaakte fout is dat er te laat wordt gespoten. Je hebt minimaal veertien dagen groei nodig voor een goed transport van het middel naar de bol. Het gewas mag niet te ver op zijn retour zijn”, aldus Kok.
Dode punten
In het zuidwesten van het land is het verhaal niet veel anders. Daar spelen de structuurproblemen telers ook al het hele seizoen parten, laat Luc Remijn van Delphy weten. In zijn werkgebied zijn vorige week de vroegste percelen behandeld met MH. Deze week is volgens hem het gros van de percelen aan de beurt. “Dat wordt tijd. Pleksgewijs hebben we hier recent nog ruim 50 mm neerslag gehad, dus niet iedereen heeft de kans gehad.” Op structuurplekken ziet Remijn vaak rechtopstaande pijpen met dode punten. “Het gewas strijkt daar niet maar dat is geen reden om te wachten met MH. Je spuit eerder te laat dan te vroeg.”
Erg laat
Al met al is Remijn niet ontevreden over de stand van de uien. “Als je kijkt naar wat we begin dit seizoen verwachtten, dan valt het mij mee. Hoge opbrengsten worden het zeker niet, maar de gewassen zijn nog enigszins bijgetrokken.”
In het noorden van het land staan de zwaarste en lichtste percelen er in de regel goed bij. Op de zavel is het beeld wisselend. Het meest zorgen maakt Kok zich over percelen die pas begin mei gezaaid zijn. Niet overal komt de bolling goed op gang. “Dat was met zaaien al een gok. Met zon en warmte kan dat nog bijtrekken, maar het is kantje boord."