‘Weloverwogen bietenzaad bestellen’

Wie in de komende weken bietenzaad bestelt, kan rekenen op een korting tussen de 12 en 29 euro per pak, afhankelijk van ras en zaadsoort. Een nadeel van de vroege bestelling is dat telers hun keuze moeten maken op basis van de cijfers van voorgaande jaren (2012-2015). De resultaten van de lopende proeven zijn pas in november bekend.
Schuin oog
Om toch een inschatting te kunnen maken van de rassen die eraan zitten te komen, vermeldt het IRS de eerste resultaten na twee jaar beproeving. Deze indicatieve cijfers zijn terug te vinden in het rassenbulletin. Volgens het IRS moet de keuze van het ras in de eerste plaats afhangen van de benodigde resistentie en het instituut adviseert telers daarom altijd met een schuin oog naar de nieuwe rassen te kijken.
Adviesschema
Cosun heeft deze informatie nu vertaald naar een adviesschema, die de keuze tussen de vroegbestelling of wachten op de kandidaatsrassen makkelijker maakt. Wie een gecombineerde resistentie tegen rhizoctonia en bietencystenaaltje nodig heeft, ziet daarin meteen dat hij niet hoeft te wachten; het ras Hendrika van KWS is en blijft voorlopig de enige optie. Wie een ras wil met aanvullende resistentie tegen rhizomanie mag er wél van uit gaan dat er beter ras aan zit te komen.
Bij de financiele opbrengst geldt dat 1 procentpunt gelijk staat aan ongeveer 30 euro per hectare. Daarmee is de maximale korting op het zaad snel terugverdiend. Een onzekere factor is echter de beschikbaarheid van de nieuwe rassen.
Uitbetaling
De nieuwe manier van uitbetalen zal niet veel effect hebben op het financiele resultaat van een ras. Per 2017 gaat de basisbietenprijs omhoog bij een hoger suikergehalte (17%) en een betere winbaarheid (91). Het gevolg is dat ‘zoetere’ bieten in het voordeel zijn, maar volgens het IRS zorgt dat niet voor verschuivingen in de lijst.