Stichting Milieukeur verbaasd over ‘klaagzang’

De Milieukeurbaas reageert hiermee op de discussie die is ontstaan nadat supermarktketens Albert Heijn en Jumbo vorige maand aankondigden op grote schaal aardappelen, groenten en fruit met Milieukeurcertificaat te willen gaan inkopen. De akkerbouwsector is onaangenaam verrast dat de landbouw zelf niet bij de plannen van de supers is betrokken. LTO vreest vooral voor het meten met twee maten, als het gaat om import uit het buitenland. Maar er waren ook reacties van Milieukeurtelers en oud-Milieukeurtelers die de eisen niet werkbaar vinden.
3.200 ha
Volgens Dröge streeft Milieukeur juist naar een niveau dat bereikbaar is voor een grote groep telers. Hij wijst op de cijfers: 180 bedrijven telen samen op 5.400 hectare onder Milieukeur, waarvan 3.200 hectare akkerbouw- en vollegrondsgroentegewassen. Ook de gerst van bierbrouwer Gulpener valt daar hieronder. Hij benadrukt dat de criteria in overleg met telers tot stand komen en dat er nadrukkelijk rekening word gehouden met de bedrijfstechnische en economische haalbaarheid van de milieueisen. De eisen kunnen volgens hem niet té hoog zijn, omdat het keurmerk alleen zin heeft als het op grote schaal wordt toegepast.
Klaagzang
Dröge ziet de ‘klaagzang’, zoals hij het omschrijft, als een signaal van telers die ervaren dat supermarkten te veel invloed hebben op de manier waarop ze moeten produceren. ‘We kunnen ons voorstellen dat het niet leuk is als een ander komt vertellen hoe je moet boeren. Daar kun je natuurlijk zelf ook wat aan doen: de boodschap dat er verduurzaming nodig is in de landbouw is niet van vandaag of gisteren’.