Arenstrippen voor natuuronderzoek

Wageningen UR gebruikt de gegevens onder meer voor onderzoek naar het leefgebied van de korenwolf, een hamstersoort die in Zuid-Limburg voorkomt. Akkerbouwers kunnen hiervoor speciale beheerspakketten afsluiten. Het lukt al om het leefgebied van de dieren aantrekkelijker te maken, maar er is onvoldoende beschutting na de graanoogst, waardoor er alsnog veel van de hamsters sneuvelen. Een lange stoppel zou dit kunnen verbeteren.
Schiphol
Een ander onderzoek waarin de gegevens worden meegenomen, is de ganzenproblematiek rond Schiphol. Akkerbouwers rond de luchthaven krijgen een vergoeding als zij de grond binnen 48 uur na de oogst bewerken en zwart maken. Op die manier zijn de percelen niet meer aantrekkelijk voor ganzen en blijven ze weg. Het laten staan van een lange stoppel is wellicht een alternatief, omdat ganzen er niet in kunnen landen.
Vlas en quinoa
De keuze om het onderzoek in Westmaas te doen, was een praktische. Loonbedrijf Breure is in het bezit van een arenstripper. Zij zet de Shelbourne Reynolds arenstripper onder meer in voor de oogst van olievlas, quinoa en Westerwolds raaigras.
Sneller dorsen
In het verleden heeft Wageningen UR wel vaker onderzoek gedaan naar het gebruik van een arenstripper in tarwe, in verband met het effect op de dorscapaciteit. Omdat er nauwelijks stro door de machine hoeft, neemt de capaciteit toe. Wel stijgt de kans op gebroken korrels. Ook is er een vervolgbewerking nodig om de stoppel klein te maken.