Kat en muis-spel rond ledenleveringsbewijzen is begonnen

Er is veel belangstelling om te kopen, merkt Gert Sikken van Suiker Unie. Concreet aangeven hoe groot deze belangstelling is kan hij echter niet. Maar vraag naar ledenleveringsbewijzen is er zeker. ‘De buitendienstmedewerkers krijgen steeds vaker de vraag of er nog LLB’s te koop zijn.’ De handel in LLB’s vindt meestal lokaal plaats. Er is weinig handel over grotere afstanden.
Overgebleven LLB's naar rato verdeeld
Dat de belangstelling groot zou zijn, is niet verwonderlijk. Uit een inventarisatie van Cosun in de zomer bleek dat 70 procent van de leden het aantal leveringsrechten wilde verhogen om zijn bietenareaal met minimaal 20 procent te kunnen uitbreiden. Ruim de helft van de telers gaf aan zelfs te willen groeien met minimaal 30 procent. Slechts een paar procent van de telers had geen belangstelling voor extra LLB’s. Deze bewijzen zijn naar rato verdeeld over de leden die wel wilden uitbreiden. Daarmee kwam de toewijzing uit op 20,7 procent.
De verkoopprijs van de LLB’s lag bij de start op 20 euro. Betrekkelijk laag, vindt Sikken. Nu er meer roering in de markt komt doordat akkerbouwers meer zicht krijgen op het areaal bieten dat ze komend seizoen gaan telen, loopt de prijs op. De marktprijs voor LLB’s die telers onderling betalen beweegt zich momenteel tussen 30 en 40 euro per leveringsbewijs. Of dit een reële prijs is, kan Sikken niet zeggen. ‘De teler moet zelf aangeven wat hij er voor over heeft. Daar gaan wij niet in adviseren.’ De handel in de LLB’s zal de komende maanden zeker nog voortduren.
Speculanten
Onder de verkopers zijn ook telers die extra aandelen hadden gekocht in de hoop dat de prijzen zouden aantrekken. Dat ziet ook Sikken. ‘Dat was wel te verwachten. En dat hebben wij ook aangemoedigd. Telers zijn vrij geweest om aandelen te kopen met als doel ze later door te verkopen.’
Het areaal bieten is de afgelopen jaren sterk aan het schommelen geweest. De Nederlandse akkerbouwers teelden in het jaar 2000 bijna 111.000 hectare bieten, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2015 was dat afgenomen naar ruim 58.000 hectare, vorig jaar groeide dat echter weer naar 70.566 hectare.
Toewijzingspercentage op 112 procent
Hoe groot het areaal in 2017 zal worden, is nog afwachten. Duidelijk is dat de deur open staat voor een flinke groei. De grote vraag naar extra LLB’s in combinatie met het eerdere besluit van Cosun om het toewijzingspercentage op 112 procent te zetten, geeft alle ruimte voor een flinke uitbreiding.