Wederzijdse acceptatie gecertificeerd akkerbouwproduct België en NL
In 2009 besloten het Overlegplatform voor de Verwerking van en de handel in Plantaardige Grondstoffen en producten (OVPG), Agrofront (ABS, BB, FWA) en het Akkerbouw Certificeringsoverleg tot de wederzijdse acceptatie van het huidige Vegaplan en het Nederlandse VVAK. In de afgelopen periode zijn de schema’s opnieuw vergeleken met als resultaat dat de gelijkwaardigheid is herbevestigd en er een geactualiseerde overeenkomst is afgesloten.
Inhoudelijk gelijkwaardig
In de afgelopen periode hebben vertegenwoordigers van Vegaplan en het Akkerbouw Certificeringsoverleg opnieuw getoetst of het Nederlandse VVAK (Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw) en het Belgische Vegaplan nog inhoudelijk gelijkwaardig zijn. Beide schema’s worden namelijk jaarlijks aangepast om rekening te houden met nieuwe ontwikkelingen en eisen. Uit deze vergelijking blijkt dat beide systemen inhoudelijk gelijkwaardig zijn.
Beide schema’s hebben tot doel de garantie te bieden dat de door de akkerbouwer geleverde akkerbouwproducten veilig en traceerbaar zijn. De wederzijdse acceptatie geldt voor de teelt van industriegroenten, suikerbieten, consumptieaardappelen en granen, zaden en peulvruchten.
Geen bijkomende controles
Dit betekent dat Vegaplan-gecertificeerde akkerbouwers bij afzet aan Nederlandse afnemers geen bijkomende controles hoeven te ondergaan. Omgekeerd voldoen VVAK-gecertificeerde producten aan de gestelde eisen in België. Voor aardappelen en industriegroenten gelden bijzondere bepalingen.
Ook in de toekomst zullen de eigenaars van de schema’s nauw contact blijven houden en inhoudelijke wijzigingen op elkaar afstemmen en communiceren. Zowel Vegaplan als VVAK is een schema waarin de verschillende schakels van de akkerbouwketen nauw samenwerken in het belang van voedsel- en voederveilige producten. De laatste jaren is ook duurzaamheid daarbij gekomen.
In totaal 23.000 akkerbouwers uit België en Nederland laten één of meer gewassen certificeren door Vegaplan en VVAK.
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Tekst: BO Akkerbouw
Beeld: Ellen Meinen