'Uienexport naar Amerika's kansen in gezond en valuta'

Brazilië importeert veel uien uit Argentinië. Als het aanbod daarvandaan goed is, gaat dit ten koste van de Nederlandse export. In de afgelopen jaren ging respectievelijk 115.000 en 125.000 ton Nederlandse uien naar deze bestemming. De Brazilianen hebben graag een ui in de maat 50-70 millimeter en een goede kwaliteit. De relatief hoge prijs en de zwakke real zetten de export dit jaar op een lager pitje. In Brazilië kosten uien nu 24 cent per kilo, een klein verschil met de inkoopprijs van Nederlandse uien, waardoor dit onaantrekkelijk is.
Buter denkt dat de koersverhouding van de euro en de real sterk kan schommelen. Daar liggen mogelijk kansen. Verder is in het eerste deel van het exportseizoen van Nederlandse uien het aanbod op het zuidelijk halfrond gering, zeker omdat de bewaarbaarheid van uien daar minder is.
Noord-Amerika
Op dit moment gaan er vooral veel uien uit Nederland naar Nicaragua en Haïti. Het noorden van Amerika is een bescheiden klant voor de Nederlandse export. Slechts 4.000 ton de ruim boven een miljoen ton uitgekomen Nederlandse uienexport gaat naar de VS. Buter denkt dat de kansen hier liggen in gezondheid: de amerikaan wordt zich bewuster van een gezonde levensstijl.
Tijdens de UienKennis Dag van De Groot en Slot noemde Buter als voorbeeld de boerenkoolhype in Amerika. Binnen een paar jaar schopte dit product, oer-Hollands, het tot superfood. In een ui zitten ook goede antioxidanten, juist in de Hollandse Rijnsburger. Dat is een verkoopargument, denkt Buter.
Exportkansen grijpen
Piet van Liere is exporteur van uien. De ondernemer uit Dronten ziet voortdurend kansen voor de Nederlandse ui. In zijn lezing op de Uien Kennis Dag in Biddinghuizen stelt hij dat kleine, zich specialiserende ketens mogelijkheden hebben. Van Liere exporteert naar 70 landen en ziet dat ieder van die bestemmingen specifieke eisen heeft aan kwaliteit, uiterlijk en fytosanitair. Telers die samen met exporteurs alle zaken op orde hebben voor een bepaalde bestemming zijn in zijn ogen goed bezig. „Zo behouden we een koppositie in de uienexport”, aldus Van Liere. „We doen nu veel bulk, maar er komt steeds meer concurrentie.”
Van Liere verwacht dat de exporteurs goed kunnen blijven afzetten naar West-Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Hij raadt aan gericht op de afzet te telen en daar de partners bij te zoeken van zaadje tot afnemer. Dat heeft in zijn ogen meer toekomst dan pools met bulk. Kwaliteitscerficering helpt op momenten dat het opeens gevraagd wordt. Daarom vindt Van Liere dat verstandig. Van Liere verwacht dat de handel snel in nieuwe gaten op de wereldmarkt kan springen. Hij maakt zich wel zorgen over de kwaliteit van de Nederlandse uien uit teeltjaar 2016. Het slechte weer tijdens delen van de teelt kan onverwacht gevolgen hebben. Oppassen met te lang bewaren, is zijn advies.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes