Vorstregeling Cosun succes: 2.200 hectare aangemeld

‘Een mooie score’, vindt Gert Sikken van Cosun, al beseft hij dat deze uitspraak vreemd kan overkomen bij telers. ‘Maar we hebben deze regeling niet voor niets in het leven geroepen. Het alternatief was geweest dat we deze 2.200 hectare niet hadden kunnen verwerken.’
Meldingen uit het oosten
De aanmeldingen komen met name uit het oostelijke deel van het land: de Groningse en Drentse Veenkoloniën en de oostkant van Overijssel en Gelderland. Maar er is ook een aantal meldingen uit Flevoland. Cosun had gisteren al meer dan de helft van de bevroren bieten binnengekregen. De verwachting is dat de laatste vorstbieten morgen worden verwerkt.
Na de twee korte vorstperiodes van eind november en begin december was er aanzienlijke schade ontstaan in bieten. Met name de tweede vorstperiode heeft tot veel bevroren bieten geleid. De vorst kwam in dat weekeinde eerder en was strenger dan verwacht, waardoor veel telers werden verrast. Inventarisaties van Cosun leidden al snel tot de inschatting dat veel bieten in de grond dusdanige vorstschade hadden dat deze er niet zo maar meer uit zou trekken. Dit was met name in het noordoosten, oosten en midden van het land het geval.
Verwerkingsbijdrage
Cosun besloot hierop de vorstregeling in het leven te roepen, omdat het concern hiermee de mogelijkheden had om de getroffen telers met eigen middelen te helpen. Telers konden hun bevroren bieten aanmelden bij Cosun, waarna deze bieten versneld werden gerooid, geleverd en verwerkt. Cosun heeft wel een aantal voorwaarden voor de levering van vorstbieten gesteld. Zo werkt het concern met een verwerkingsbijdrage van € 7,50 per ton netto bieten. Vorstcoderingen zijn niet van toepassing.
Dit had tot gevolg dat andere leveringen tijdelijk ‘on hold’ zijn gezet. Met name in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland en in Noord-Holland zijn de afgelopen dagen beduidend minder bieten geladen.
Telers die van de vorstregeling gebruik wilden maken, konden zich melden tot maandag 12 december.