Koolzaad met minder zaadverlies ontwikkeld

Drie onderzoekers van Bayer CropScience hebben een koolzaadvariëteit ontwikkeld die minder zaad verliest door een steviger peul. Dit kan tot een kwart meer opbrengst opleveren. De variëteit komt eerst beschikbaar op de Noord-Amerikaanse markt en vanaf 2020 komen er Europese rassen beschikbaar.
Voor de ontwikkeling van dit type koolzaad is geen genetische modificatie gebruikt maar chemische mutagenese. De onderzoekers spoorden het gen op dat betrokken is bij de aanleg van een naad in de peul. Door dit gen via een mutatie uit te schakelen verliest de plant zijn zaad niet gemakkelijk. Het koolzaad kan met een maaidorser geoogst worden. Volgens de onderzoekers is de kwaliteit van het zaad beter en het gewicht hoger.
Volgens Bayer leidt de nieuwe variëteit tot minder stress bij de boer, betere opbrengsten en lagere kooldioxide-uitstoot. De wetenschappers Bart Lambert, Benjamin Laga en Bart den Boer kregen samen met een Canadese collega voor de nieuwe koolzaadvariëteit de tweejaarlijkse Otto Bayer Medal 2016.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes