20 procent minder vrije uien in bewaring VTA-telers

Relatief gezien hebben de telers ongeveer net zoveel uien geleverd als vorig seizoen. Toen was 29 procent van de uien afgeleverd, dit jaar is dat 31 procent. In absolute tonnen hebben VTA-leden 5,5 procent minder uien in voorraad dan vorig seizoen, dat is ruim 8 procent lager dan het vijfjarig gemiddelde. Van de huidige voorraad hebben de telers ongeveer 33 procent al verkocht.
Als gevolg van slechtere groeiomstandigheden pakte de uienoogst kleiner uit. De gemiddelde opbrengst van alle ingestuurde resultaten is 52,7 ton per hectare. In 2015 was dit 56,3 ton per hectare. De verschillen tussen percelen zijn groot, voegt de VTA daar aan toe: de minimale opbrengst was 17,5 ton per hectare, terwijl er ook telers waren die 80 ton uien per hectare oogstten. De opbrengst per hectare valt 6,4 procent kleiner dan voorgaand seizoen.
Vooral krimp bij gele uien
Uitgaande van een areaaluitbreiding van 4 procen, zou de totale productie bij de referentiegroep 2,8 procent lager uitvallen dan het vorige seizoen. Dit is 5,2 procent lager dan het vijfjarig gemiddelde. Deze daling is met name veroorzaakt door een afname bij de gele zaaiuien: een daling van 8 procent. Bij de plantuien en de rode uien pakt de opbrengst maar liefst 37 procent (plantuien) en 6,4 procent (rode uien). De toename is met name een gevolg van areaaltoename.
De VTA heeft in de eerste week van december voor het seizoen 2016 - 2017 de eerste voorraadinventarisatie voor uien laten uitvoeren onder haar leden. Deze inventarisatie gebeurt volgens een vastgesteld protocol. De opbrengstmeting wordt in deze vorm uitgevoerd sinds 2011. In februari en april volgt nog een voorraadinventarisatie.