Grote groei Belgische groenteverwerking

De diepvriesgroenten worden allemaal in België verwerkt en zijn voor twee derde ook afkomstig van Belgische bodem. Het gaat hierbij om 41.500 hectare. Het overgrote deel van de aanvoer van groenten gebeurt op contractteelt. De rest wordt aangekocht via de gespecialiseerde groothandel.
Grote exporteur
De diepvriesgroenten gaan vooral de grens over. De binnenlandse afzetmarkt is bescheiden, aldus Vilt, de groenteverwerkers zijn voor hun afzet vooral aangewezen op het buitenland. België is binnen Europa de grootste uitvoerder van diepvriesgroenten met in 2015 een exportwaarde van 1.174 miljoen euro en een exportvolume van 1,35 miljoen ton.

Tekst: Annemarie Gerbrandy
Opgegroeid als burgermeisje met boerenbloed, maar al 25 jaar woonachtig op een melkveebedrijf. Journalist in hart en nieren, met een passie voor de land- en tuinbouw. Gaat graag 'de boer op'. Houdt ook van hardlopen.
Tekst: VILT
Beeld: Trekkerweb