ING: gunstige perspectieven voor akkerbouwers in 2017

Het aardappelseizoen is begonnen met prima prijzen, beter nog dan in het seizoen 2015/2016, waarin de prijzen al ruim boven het gemiddelde van deze eeuw lagen, schrijft de bank. Ook de export kende een goede start. ING berekende dat de export tot en met november 11 procent groter was dan een jaar geleden. Naar het Verenigd Koninkrijk voerde Nederland zelfs 20 procent meer uit aardappelen. Het belangrijkste exportland is België, gevolgd door Dutsland, Senegal en Mauritanië.
Uienprijzen hoger dan langjarig gemiddelde
Ook de uienprijzen liggen in het nieuwe seizoen tot nu toe hoger dan het langjarig gemiddelde, al blijven ze tot nu toe wel iets achter bij die van het seizoen 2015/2016. Ook de export is goed op dreef, voegt de bank daar aan toe. De mondiale vraag naar uien blijft zich sterk ontwikkelen. Het exportvolume was tot en met november bijna 10 procent hoger dan een jaar eerder.
De belangrijkste exportbestemming tot eind januari is Senegal, gevolgd door Brazilië, het Verenigd Koninkrijk en Ivoorkust. Deze top 4 is goed voor ruim 40 procent van de uitvoer, berekende de bank. Tot en met november was de export naar Senegal ruim 20 procent groter, naar het VK steeg deze zelfs 40 procent, ondanks een duurdere euro. De uitvoer naar Brazilië is nog niet op gang gekomen. De export profiteert volgens ING van een ruim en kwalitatief goed aanbod.
Minder akkerbouwers
Het aantal akkerbouwbedrijven is sinds het jaar 2000 gehalveerd tot ongeveer 18.000. Het areaal nam af met ruim 20 procent. Het gemiddelde areaal per bedrijf is daardoor met 10 hectare toegenomen tot 27,8 hectare in 2016.
Dat de uienteelt populair is, blijkt niet alleen uit het toegenomen areaal (+67 procent), maar ook uit het aantal bedrijven (+2 procent). Het aardappelareaal is de laatste jaren redelijk constant, ondanks een daling van het aantal bedrijven met ruim 35 procent. Het Nederlandse aardappel- en uiencluster loopt voorop met innovaties en is succesvol in het vermarkten van de producten naar steeds meer exportlanden, aldus de bank.
Stijgende grondprijs
Dat akkerbouwers er goed voor staan blijkt volgens ING ook uit de grondprijs. Deze stijgt momenteel voor de akkerbouw, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de grondprijs voor melkvee. Om de steeds duurdere grond rendabel te houden worden er overigens meer hoogwaardige gewassen geteeld, zoals groenten, bloembollen en uitgangsmateriaal.