Noord-Hollandse telers willen zorginstellingen bevoorraden

Gezonde Korte Ketens is een praktijkprogramma voor agri/food ondernemers die regionaal en duurzaam willen leveren, en zo bijdragen aan een betere verse maaltijd voor patiënten, ouderen en cliënten van zorgorganisaties in hun regio. Het programma bestaat uit vier trainingsbijeenkomsten. Tijdens deze masterclasses leren de telers en kwekers hoe ze hun producten op een renderende manier kunnen slijten. In de afsluitende bijeenkomst leggen de deelnemers hun plannen en producten voor aan inkopers van zorgorganisaties. Een van de deelnemers is akkerbouwer/tuinder Theo Vlaar uit Andijk. Hij vertegenwoordigt twee bedrijven: een traditioneel (100 hectare bloemkool) en een biologisch bedrijf (onder meer kolen, aardappelen en graan). Hij zegt te gaan kijken of het interessant is en of er een match is te vinden. “Zorginstellingen hebben een heel klein budget. Ze vinden biologisch vaak al te duur, terwijl het per bord 1 of 2 cent verschil maakt’’, aldus Theo Vlaar.
Landelijk inzetten
Stichting Diverzio, die het programma Gezonde Korte Ketens ontwikkelde en de Rabobanken in het gebied bieden het programma gratis aan. Dit in samenwerking met Atlantis Handelshuis, GreenPortNHN, gemeenten en provincies. Als dit project in de kop van Noord-Holland slaagt, zal het ook elders in het land worden ingezet.