Groninger akkerbouwers gezocht voor teelt mosterdzaad

De eerste telers hebben zich inmiddels gemeld en gaan komend groeiseizoen met het gewas aan de slag. De begeleiding van de teelt ligt in handen van Vandinther Semo. Ook wordt op proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw Beerta een proefveld aangelegd.
Vakkennis
Bij de vakkennis zit precies het lastige punt, erkent directeur Paul de Vries van De Marne Mosterd. ‘We zijn heel goed in het maken van mosterd, maar niet zo goed in akkerbouw’, zegt hij lachend. De teelt van mosterd betekent voor hem vooral ‘proberen en kijken hoe ver we komen’.
In het eerste jaar wil De Marne Mosterd samen met de telers de risico’s van de teelt dragen. ‘Er kan natuurlijk was mis gaan door gebrek aan kennis’, zegt De Vries. De verwachting is dat het areaal dit jaar bescheiden blijft, volgend jaar zal er een opschaling plaatsvinden. ‘Dit jaar al op grote schaal is een stap te ver’, aldus De Vries.
Biologische teelt
De teelt zal met name bij biologische bedrijven worden uitgezet, verwachten De Vries en directeur Bert-Jan van Dinther van Vandinther Semo. ‘Daar zit de hoogste premie in voor de boeren’, meent Van Dinther. In de gangbare teelt zal het rendement te laag worden, is zijn inschatting.
De hectareopbrengst van mosterdzaad wisselt sterk per ras: de opbrengsten lopen uiteen van 600 tot 2.000 kilo per hectare. Volgens Van Dinther heeft dit grote verschil te maken met een combinatie van grondsoort en ras. ‘Dat gaan we dit jaar allemaal uitvogelen.’