Nog lage ziektedruk in tarwe

Bayer betitelt de zaaiomstandigheden in het najaar van 2016 als prima. Op de meeste plekken kon de zaai kon mooi op tijd worden uitgevoerd worden. Volgens een schatting van Bayer werd 75 procent van de percelen in oktober ingezaaid. De gemiddelde zaaidatum van de onderzocht percelen lag op 21 oktober. Tijdens de afgelopen winter, zonder grote weersextremen, kon de tarwe zich prima ontwikkelen. De tarwe staat er nu dan ook prima bij, goed uitgestoeld, met een prima standdichtheid en goed van kleur. Op de meeste percelen staat de tarwe in het stadium einde uitstoeling/oprichten. Enkele vroege percelen staan al in het 1e knoopstadium.
Ziektendruk
Ondanks dat de tarwe in het hele land er prima bijstaat waarschuwt Bayer de telers alert te blijven op ziekten en eventueel preventief te spuiten. Zo is Septoria op vrijwel elk perceel onderin het gewas te vinden. De druk is nu zelfs nog iets hoger dan in 2016, een jaar met een behoorlijke Septoria-druk. Met het wisselvallige weer van de afgelopen maand, is op een aantal percelen Septoria 'omhoog gespetterd' naar het jongere blad. Zowel voor het rendement van de teelt als voor het resistentiemanagement is het belangrijk om Septoria zo effectief mogelijk te bestrijden. Bayer adviseert daarom om op Septoria-gevoelige rassen nu een 'T0'-bespuiting uit te voeren met de 'multi-site' Alternil (1,4 l/ha) of om binnenkort met de T1-bespuiting een halve dosering Alternil (0,7 l/ha) bij te mengen.
Roesten en meeldauw
De druk van gele roest is momenteel nog erg laag. Hoewel hier en daar al wel een enkel spatje roest is geconstateerd, zijn alle percelen in de Bayer monitoring nog vrij van gele roest. In de Hoekse Waard zijn daarentegen deze week de eerste symptomen van gele roest in tarwepercelen gevonden door Koos Arens van Van Iperen. Hij verwacht vooral een uitbreiding van de gele roest in Zeeland en op de Zuid-Hollandse eilanden. Ook bruine roest is Bayer nog niet tegen gekomen. Het warmere, vochtige weer van de laatste weken is wel gunstig geweest voor de ontwikkeling van meeldauw. In Zuid-Limburg, een regio met traditioneel altijd een hogere meeldauwdruk, is deze ziekte op een aantal percelen al flink aanwezig.