Fotoserie: Ondergrondse detectie zorgt voor revolutie in aspergeteelt
Therese van Vinken, medeoprichter en CEO, schetst de noodzaak van het geautomatiseerd oogsten in asperges: “In de huidige praktijk worden witte asperges met de hand geoogst. Dit is fysiek zwaar werk. Het wordt daarbij steeds moeilijker om seizoenarbeiders te vinden die dit werk willen uitvoeren. Tegelijkertijd stijgt het arbeidsloon. Daarnaast is uit praktijkonderzoek in Duitsland gebleken dat er een groot kwaliteitsverlies ontstaat bij het traditionele systeem. Het krom groeien van asperges, paarsverkleuring door het te laat oogsten en het onkundig oogsten van medewerkers zorgt voor een verlies in kwaliteit dat tot 40 procent lagere opbrengsten kan leiden."
Vochtgehalte
De oogstmachine maakt daar verandering in. Met behulp van 19 sensoren die, op 2 cm uit elkaar, door het bed worden getrokken, detecteert de machine de asperges voordat deze boven de grond staan. De sensoren zien de asperges doordat zij het vochtgehalte meten 5 mm voor de sensor. Een hoog vochtgehalte betekend dat er een asperge staat. De sensor wordt ingeklapt, de locatie wordt doorgegeven aan de computer en vervolgens wordt de asperge door het gepatenteerde steekmechanisme uit de rug gehaald en op een transport band gelegd. Op de achterzijde van de machine staat 1 medewerker die de asperges verzameld.
Dit jaar gaat de machine in praktijk getest worden. In 2018 zullen de eerste 3 machines worden verkocht met als doel dit elk jaar te verdubbelen. De prijs van de machine is nog niet bepaald, maar zal tussen de €500.000,- en €600.000,- liggen. De machine kan 40 tot 45 ha bijhouden waardoor de terug verdientijd op 3 á 4 seizoenen wordt berekend.
Tekst: Ronnie de Hoon
Beeld: Ronnie de Hoon