Graanziektebarometer: Septoria in noordelijke wintertarwe

De septoria is vooral op de onderste bladeren gevonden. Alleen in het ras Tobak is ook in enkele hogere bladlagen septoria te zien. Gele roest is, in tegenstelling tot vorig jaar, nog niet gezien. Dit heeft volgens SPNA waarschijnlijk te maken met de vorstperiode die we begin 2017 gehad hebben. In combinatie met de schrale oostenwind zullen er veel sporen kapot gevroren zijn. Wel is er in het ras Asano (geteeld op Ebelsheerd) een enkele (licht-)gele streep op de bladeren te zien, wat op beginnende gele roest lijkt. Sporenhoopjes zijn er echter niet te zien.
Groter risico op NKG-percelen
Verder blijken percelen met niet-kerende grondbewerking een groter risico te lopen op ziekteaantastingen, concludeert SPNA. Vooral op plekken waar nog relatief veel stoppelresten te vinden zijn, zijn al aantastingen van DTR waargenomen.
De tarwe staat meest in het eerste- knoopstadium. Her en der zijn er wat T0 bespuitingen uitgevoerd, maar de ziektedruk is vooralsnog lager dan in 2016 rond deze tijd.
Sneeuwschimmel
De tarwe staat er schoner bij dan vorig jaar, toen met name sneeuwschimmel voor problemen zorgde. Met name tegen het einde van het seizoen breidden de aantastingen zich vaak nog flink uit. Dit leidde uiteindelijk tot een opbrengst die circa 10 procent kleiner uitviel. Ook gele roest was vorig jaar in enige mate aanwezig in gevoelige rassen, maar in mindere mate dan in 2015. Desalniettemin bleek een T0 bespuiting zinvol. SPNA verwacht dat door de stevige aantasting van sneeuwschimmel vorig jaar dit ook dit jaar weer een probleem kan worden.
De graanziektebarometer is een weergave van het verloop van aantasting van de meest voorkomende ziekten in wintertarwe gedurende het groeiseizoen. De aantastingen worden wekelijks bepaald op de proefboerderijen Ebelsheerd en Kollumerwaard.