Akkerwijzer.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Teelt

      Subcategorieën

      • Consumptieaardappelen
      • Pootaardappelen
      • Zetmeelaardappelen
      • Suikerbieten
      • Tarwe
      • Gerst
      • Uien
      • Peen
      • Vollegrondsgroente
      • Cichorei
      • Bloembollen
      • Eiwithoudende gewassen
    • Gewasbescherming

      Subcategorieën

      • Onkruiden
      • Schimmels
      • Plaaginsecten
      • Bodemaaltjes
      • Weer
    • Bewaring

      Subcategorieën

      • Bewaartechniek
      • Bewaarproces
    • Bodemgezondheid

      Subcategorieën

      • Bodemleven
      • Bodemverdichting
      • Ontwatering
      • Organische stof
      • Groenbemester
    • Bemesting

      Subcategorieën

      • Dierlijke mest
      • Meststoffen
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Trekkers
      • Grondbewerking
      • Bemesting
      • Zaaien en planten
      • Gewasbescherming
      • Oogst
      • Onkruidbestrijding
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt
      • Afzet
      • Certificering
      • Agribusiness
      • Maatschappij
      • Energie
      • Ondernemen
      • Buitenland
      • Water
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Belangenbehartiging
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsTeeltTarweNederlandse introductie nieuw graansoort Tritordeum

Nederlandse introductie nieuw graansoort Tritordeum

In Nederland komt Tritordeum op de markt. Vooralsnog alleen als in Limburg gemalen meel. Tritordeum is een door Agrasys uit Barcelona ontwikkeld nieuw graansoort. Het is een natuurlijke kruising tussen twee oude graansoorten: de harde tarwe Triticum durum en de wilde gerstsoort Hordeum chilense. Dit graan gedijt vooral goed op arme, droge gronden in een warme omgeving. Binnen enkele jaren willen ook Limburgse akkerbouwers er mogelijk mee aan de slag.
Crean nuevo cereal natural para consumo humano con menos gluten y más fibra
Crean nuevo cereal natural para consumo humano con menos gluten y más fibra
YouTube toestemming
Het bekijken van deze video kan ertoe leiden dat cookies worden geplaatst door de aanbieder van deze video. Momenteel zijn jouw voorkeuren zo ingesteld dat je geen toestemming hebt gegeven om deze cookies te plaatsen, daarom kan je de inhoud niet bekijken. Wil je dat toch? Klik dan op de onderstaande knop om alsnog toestemming te geven.

In februari is Tritordeum als nieuw bio-graan door Agrasys gepresenteerd op de Biofach in het Duitse Neurenberg. Bij die presentatie onderstreepte Agrasys dat dit het enigste graan is dat zonder genetische veranderingen is ontwikkeld en voor menselijke consumptie toegelaten. De veredelaars van Agrasys hebben daartoe gebruik gemaakt van traditionele veredelingstechnieken op open velden.

Gedijt op droge akkers

Tritordeum heeft een hele goede resistente tegen droogte, hoge temperaturen en ziektes. Hierdoor is vooralsnog de teelt vooral geschikt in warmere en drogere omgeving, waarin andere graansoorten slecht gedijen. Volgens Agrasys kan dit graan tijdens groei toe met slechts heel weinig water en geen of minimale bemesting en gewasbeschermingsmiddelen. De teeltgebieden liggen daardoor nu nog in Zuid-Europa. Voor de komende oogst is Tritordeum op in totaal ruim 1.300 hectare ingezaaid op akkers in Spanje, Italië, Frankrijk en Turkije. De opbrengsten variëren momenteel tussen de 4 en 5 ton per hectare.

Nederlandse teelt

Vanwege klimatologische omstandigheden gedijt dit graan nog niet goed op Nederlandse akkers. De verwachting is dat door zaadveredeling Tritordeum over 2-4 jaar ook in Limburg geteeld kan gaan worden, er worden momenteel al proeven gedaan in Noord Frankrijk. De telers van de Kollenberger Spelt: o.a. Wynand Vogels uit Schinnen, Hub Diederen uit Graetheide en Norbert Huyts uit Voerendaal volgen de ontwikkelingen met Tritordeum op de voet. Via de Commandeursmolen, die ook hun spelt maalt, zijn ze er indirect bij betrokken. “Dit jaar is dit graan in Noord-Frankrijk uitgezaaid. Als het op onze grondsoort en onder onze klimatologische omstandigheden goed gedijt is het mogelijk een interessante aanvulling op onze Kollenberger Spelt teelt en/of vermarkting”, zegt akkerbouwer Hub Diederen.

Gezondheidseigenschappen

Tritordeum heeft meerdere waardevolle, gezondheid gerelateerde eigenschappen zoals een goede verteerbaarheid. Dit komt doordat het graan 40 procent minder gluteneiwitten bevat dan andere graansoorten zoals tarwe. Hierdoor worden producten, gebaseerd op dit graan, gemakkelijker verdragen door mensen die gevoelig zijn voor gluten. Verder heeft Tritordeum een verhoogd vezelgehalte, wat goed is voor de gezondheid. Daarnaast bevat het graan veel antioxidanten zoals 10 keer meer luteïne dan tarwe. Luteïne werkt als UV-filter voor het oog en beschermt de huid tegen voortijdige ouderdom. Tritordeum kan als basis gebruikt worden voor verschillende producten zoals brood, pasta en bier. Brood gebakken van Tritordeum zonder toevoegingen heeft een bijzondere zachte nootachtige smaak met een zoete ondertoon en goudgele kleur. De Commandeursmolen te Mechelen (L) gaat het nieuwe graan malen tot “Spaans Meel” om het vervolgens via bakkersgroothandelaren onder Nederlandse warme bakkers te verdelen.

Foto van Guus Queisen
Tekst: Guus Queisen

Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.

Beeld: Agrasys

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Akkerwijzer is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste akkerbouwnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Akkerwijzer.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Teelt
  • Consumptieaardappelen
  • Pootaardappelen
  • Zetmeelaardappelen
  • Suikerbieten
  • Tarwe
  • Gerst
  • Uien
  • Peen
  • Vollegrondsgroente
  • Cichorei
  • Bloembollen
  • Eiwithoudende gewassen
Gewasbescherming
  • Onkruiden
  • Schimmels
  • Plaaginsecten
  • Bodemaaltjes
  • Weer
Bewaring
  • Bewaartechniek
  • Bewaarproces
Bodemgezondheid
  • Bodemleven
  • Bodemverdichting
  • Ontwatering
  • Organische stof
  • Groenbemester
Bemesting
  • Dierlijke mest
  • Meststoffen
Mechanisatie
  • Trekkers
  • Grondbewerking
  • Bemesting
  • Zaaien en planten
  • Gewasbescherming
  • Oogst
  • Onkruidbestrijding
Economie
  • Markt
  • Afzet
  • Certificering
  • Agribusiness
  • Maatschappij
  • Energie
  • Ondernemen
  • Buitenland
  • Water
Beleid
  • Politiek
  • Belangenbehartiging
Akkerwijzer.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Teelt
      • Consumptieaardappelen
      • Pootaardappelen
      • Zetmeelaardappelen
      • Suikerbieten
      • Tarwe
      • Gerst
      • Uien
      • Peen
      • Vollegrondsgroente
      • Cichorei
      • Bloembollen
      • Eiwithoudende gewassen
    • Gewasbescherming
      • Onkruiden
      • Schimmels
      • Plaaginsecten
      • Bodemaaltjes
      • Weer
    • Bewaring
      • Bewaartechniek
      • Bewaarproces
    • Bodemgezondheid
      • Bodemleven
      • Bodemverdichting
      • Ontwatering
      • Organische stof
      • Groenbemester
    • Bemesting
      • Dierlijke mest
      • Meststoffen
    • Mechanisatie
      • Trekkers
      • Grondbewerking
      • Bemesting
      • Zaaien en planten
      • Gewasbescherming
      • Oogst
      • Onkruidbestrijding
    • Economie
      • Markt
      • Afzet
      • Certificering
      • Agribusiness
      • Maatschappij
      • Energie
      • Ondernemen
      • Buitenland
      • Water
    • Beleid
      • Politiek
      • Belangenbehartiging
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top