Sensus haalt kaasschaaf over areaal cichorei

De campagnes van 2015 en 2016 waren gunstig voor Sensus. De opbrengsten vielen bovengemiddeld uit en er kon dan ook volop inuline worden geproduceerd. Door de hoge productie in deze twee jaren namen de voorraden echter sterker toe dan de vraag. Hierdoor bleef het bedrijf in Roosendaal onbedoeld met een grote voorraad inuline zitten.
Pas in 2018 weer ruimte voor groei
Om deze voorraden weer naar normale proporties terug te brengen, heeft de producent de kaasschaaf over het areaal gehaald: iedere teler heeft dit jaar een klein deel van zijn geplande areaal cichorei moeten inleveren. Het aantal telers blijft dan ook nagenoeg gelijk.
Telers die hadden aangegeven dit jaar hun areaal juist te willen uitbreiden, hebben te horen gekregen dat dat er dit seizoen niet in zit. Wanneer het areaal weer kan groeien, waarschijnlijk al in 2018, komen deze telers als eerste in aanmerking voor uitbreiding, zegt René Schunselaar van Sensus.
Sensus streeft er naar niet te veel te jojo-en met het aantal telers, zegt Schunselaar. ‘We streven naar een duurzame relatie met onze telers.’ Daarom heeft het concern gekozen voor de kaasschaaf-methodiek waarbij iedere teler een deel van zijn areaal inlevert.
Ambitie naar 10 ton blijft overeind
Sensus streeft er sinds enkele jaren naar om de gemiddelde inulineopbrengst te verhogen aarn 10 ton per hectare cichorei. Deze ambitie blijft ook ondanks de groei overeind, zegt Schunselaar. ‘Ook daarom is het van belang om telers aan je te binden.’
De inulineproducent wil vanwege concurrentieoverwegingen doen over het areaal cichorei dat het dit jaar heeft gecontracteerd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag het areaal cichorei in de afgelopen twee jaar rond 3.900 hectare.