Stuifschade en aardappelopslag spelen bietenplantjes parten

De harde schrale wind afgelopen week zorgde op diverse percelen voor enige stuifschade. Dit beperkte zich tot wat zandkoppen en delen van percelen. Desondanks moesten enkele percelen worden overgezaaid, terwijl enkele telers hierover nog twijfelen. Op percelen met een goed geslaagd anti-stuifdek zijn de soms nog kleine bietjes moeilijk te vinden door het stof op de bietjes en de onkruidontwikkeling. Door ruimer gehanteerde onkruidbestrijdingsintervallen zijn grote onkruiden ontstaan.
Aardappelopslag
Ondanks enkele vorstdagen is aardappelopslag ook dit jaar weer een probleem. Tal van bietenpercelen hebben te kampen met aardappelopslag, zeker als voorafgaand aan de bieten aardappelen zijn geteeld. Maar ook percelen waar twee jaar geleden aardappelen hebben gestaan, hebben last van aardappelpslag. Cosun verwacht dat aardappelopslag nog relatief veel correctiewerk gaat opleveren.
Bestrijding aardappelopslag
Bieten die door aardappelen worden overwoekerd blijven alsgevolg van minder zonlicht sterk in groei achter. Daarnaast vormt aardappelopslag een directe infectiebron van Phytophthora infestans en aardappelcystenaaltjes. Niet afdoende bestrijding houdt het probleem in stand door vorming van nieuwe knollen, waarschuwt het IRS. Alleen glyfosaat heeft een systemische werking waarmee de gehele plant (moederknol, stengels, blad en nieuw gevormde knollen) wordt bestreden.
Voor een effectieve bespuiting adviseert het IRS te wachten tot er weer groei zit in het aardappelloof en het loof 10-20 cm hoog staat. De opname is het best bij groeizaam, donker weer en een hoge relatieve luchtvochtigheid (meer dan 60 procent). Bij scherp drogend weer droogt de spuitvloeistof zeer snel op, waardoor de opname en de werking tegenvalt. Een middel op basis van glufosinaat-ammonium (Finale SL 14) wordt afgeraden als er nieuwe knollen zijn gevormd. Vanaf mei is dat vaak al het geval.
Niet alleen aardappelloof
Herbiciden die alleen het aardappelloof onderdrukken (o.a. Safari, Frontier Optima, Dual Gold 960 EC of Lontrel 100) raadt het IRS ook af. Deze producten onderdrukken alleen de loofgroei maar bestrijden niet de hele plant. Voor de langere termijn adviseert het IRS te kiezen voor een meer strategische aanpak. Zo is aardappelopslag te beperken door het terugdringen van rooiverliezen en de kieming van de aardappelen terug te dringen. Verder speelt de gewasrotatie een rol. In sommige andere gewassen dan bieten is aardappelopslag beter te bestrijden.
Bronnen: Cosun en IRS