‘Boer belonen voor teelt maaigewas tegen klimaatverandering’

Door maaigewassen neemt het organische stofgehalte in de bodem toe en wordt extra koolstof in de bodem vastgelegd. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, stelt de vakgroep, maar het bevordert ook de bodemkwaliteit en de biologische activiteit op en in de bodem. Zeker als niet alleen de stoppel, maar ook het stro (deels) na de oogst op het land achterblijft.
Gedwongen tot hoog salderende gewassen
Het landbouwbeleid is er echter op gericht om de marktwerking in de agrarische sector te bevorderen. Om een goed rendement te realiseren, wordt een akkerbouwer bijna gedwongen om hoog salderende gewassen te telen. Met als gevolg dat het aandeel maaigewassen in het bouwplan verder afneemt.
De landbouw biedt met de teelt van maaigewassen mogelijkheden om het klimaatprobleem te verkleinen, en moet daar voor worden beloond, vindt de vakgroep. Als er wordt gesproken over ‘de vervuiler betaalt’, zal het ook andersom moeten werken, zo zijn de bestuurders van mening. Dan is het volgens de vakgroep ook logisch dat er geld beschikbaar komt voor maatregelen die helpen het probleem op te lossen. En juist zo’n financiële stimulans kan telers over de streep halen om meer maaigewassen in het bouwplan op te nemen, aldus de vakgroep.