Akkerwijzer.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Teelt

      Subcategorieën

      • Consumptieaardappelen
      • Pootaardappelen
      • Zetmeelaardappelen
      • Suikerbieten
      • Tarwe
      • Gerst
      • Uien
      • Peen
      • Vollegrondsgroente
      • Cichorei
      • Bloembollen
      • Eiwithoudende gewassen
    • Gewasbescherming

      Subcategorieën

      • Onkruiden
      • Schimmels
      • Plaaginsecten
      • Bodemaaltjes
      • Weer
    • Bewaring

      Subcategorieën

      • Bewaartechniek
      • Bewaarproces
    • Bodemgezondheid

      Subcategorieën

      • Bodemleven
      • Bodemverdichting
      • Ontwatering
      • Organische stof
      • Groenbemester
    • Bemesting

      Subcategorieën

      • Dierlijke mest
      • Meststoffen
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Trekkers
      • Grondbewerking
      • Bemesting
      • Zaaien en planten
      • Gewasbescherming
      • Oogst
      • Onkruidbestrijding
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt
      • Afzet
      • Certificering
      • Agribusiness
      • Maatschappij
      • Energie
      • Ondernemen
      • Buitenland
      • Water
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Belangenbehartiging
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsTeeltTarweBier van lokale teelt op tweede gezicht behoorlijk lastig

Bier van lokale teelt op tweede gezicht behoorlijk lastig

Bier maken uit lokaal geteelde ingrediënten is vrij lastig. Biersommelier Frank Wouters van Opener Bier wil graag met eigen gerst, eigen bronwater en eigen hop aan de slag, maar ervoer dat het maken van een goed ambachtelijk bier lukt, maar dat het werken met lokale ingrediënten op technische, wettelijke en logistieke drempels stuit.

Wouters sprak op de eerste NIBEM-ketendag in Bodegraven. NIBEM, organisatie voor brouwers en mouters, wilde op deze themadag diep in de keten duiken en de samenhang tussen alle stappen van teelt tot markt belichten. Wouters heeft met zijn Opener Bier ook het doel om eerlijk te zijn over bier. Bij een dergelijk natuurproduct past volgens hem dat alle stappen in de productie inzichtelijk zijn voor de consument. In het verlengde daarvan past een streekbier uit lokale ingrediënten, maar hier stuitte Wouters wel op beperkingen.

Wouters teelt zelf brouwgerst en hop en hij heeft een eigen waterbron. Alles is dus aanwezig voor de productie van regiobier. In zijn presentatie op de ketendag legde hij uit waarom het toch moeilijk is om met alle grondstoffen binnen handbereik dat bier te maken:

Water

Allereerst blijkt dat de bron een eerste certificering nodig heeft. Dat kost ongeveer 5.000 euro volgens de ondernemer. Daarna moet de bron bemonsterd worden en dat kan alleen door een paar bevoegde instituten gebeuren. Kosten zijn per jaar nog eens 2.800 euro. „Wij produceren per jaar 250 tot 500 hectoliter bier. Het is daarom voor ons nog iets te duur om met eigen bron te werken.”

Gerst

Voor Wouters zou het mooi zijn als hij van de enkele hectares gerst die hij verbouwt mout zou kunnen laten maken voor zijn eigen bier. Hier blijkt de schaal een probleem. Mouters hebben grotere batches nodig om dezelfde gerst te vermouten die ze vervolgens terugleveren aan de brouwer. Wouters kan dus wel gerst laten zien aan de bezoekers van zijn brouwerij, maar waarschijnlijk brouwt hij met andere partijen gerst.

Hop

Vier soorten hop verbouwt Wouters op zijn bedrijf in Dongen. „Probleem hier is het bepalen van de gehaltes alfazuur in de hop. Dat moet een labaratorium doen en dat is wederom duur. We gebruiken onze eigen hop daarom als aromahop en anderen voor het brouwen.” Lokaal ingrediënten telen is dus moeilijk. „Je zou kunnen zeggen dat je als brouwer het beste vooral bij je ketel kunt blijven. Ik denk alleen wel dat je voor de consument met een goed verhaal moet komen om je te onderscheiden.”

Foto van Jorg Tönjes
Tekst: Jorg Tönjes

Beeld: Ruth van Schriek

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Akkerwijzer is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste akkerbouwnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Akkerwijzer.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Teelt
  • Consumptieaardappelen
  • Pootaardappelen
  • Zetmeelaardappelen
  • Suikerbieten
  • Tarwe
  • Gerst
  • Uien
  • Peen
  • Vollegrondsgroente
  • Cichorei
  • Bloembollen
  • Eiwithoudende gewassen
Gewasbescherming
  • Onkruiden
  • Schimmels
  • Plaaginsecten
  • Bodemaaltjes
  • Weer
Bewaring
  • Bewaartechniek
  • Bewaarproces
Bodemgezondheid
  • Bodemleven
  • Bodemverdichting
  • Ontwatering
  • Organische stof
  • Groenbemester
Bemesting
  • Dierlijke mest
  • Meststoffen
Mechanisatie
  • Trekkers
  • Grondbewerking
  • Bemesting
  • Zaaien en planten
  • Gewasbescherming
  • Oogst
  • Onkruidbestrijding
Economie
  • Markt
  • Afzet
  • Certificering
  • Agribusiness
  • Maatschappij
  • Energie
  • Ondernemen
  • Buitenland
  • Water
Beleid
  • Politiek
  • Belangenbehartiging
Akkerwijzer.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Teelt
      • Consumptieaardappelen
      • Pootaardappelen
      • Zetmeelaardappelen
      • Suikerbieten
      • Tarwe
      • Gerst
      • Uien
      • Peen
      • Vollegrondsgroente
      • Cichorei
      • Bloembollen
      • Eiwithoudende gewassen
    • Gewasbescherming
      • Onkruiden
      • Schimmels
      • Plaaginsecten
      • Bodemaaltjes
      • Weer
    • Bewaring
      • Bewaartechniek
      • Bewaarproces
    • Bodemgezondheid
      • Bodemleven
      • Bodemverdichting
      • Ontwatering
      • Organische stof
      • Groenbemester
    • Bemesting
      • Dierlijke mest
      • Meststoffen
    • Mechanisatie
      • Trekkers
      • Grondbewerking
      • Bemesting
      • Zaaien en planten
      • Gewasbescherming
      • Oogst
      • Onkruidbestrijding
    • Economie
      • Markt
      • Afzet
      • Certificering
      • Agribusiness
      • Maatschappij
      • Energie
      • Ondernemen
      • Buitenland
      • Water
    • Beleid
      • Politiek
      • Belangenbehartiging
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top