Schadevergoeding én 90.000 euro boete voor illegaal pootgoed

De teler heeft meerdere jaren pootgoed van de rassen Asterix en Fontane op het eigen bedrijf nageteeld zonder hiervoor licentiegelden af te dragen. Het te betalen bedrag is onder meer een vergoeding voor gederfde inkomsten van rassen van de leden van Breeders Trust, voor het niet aanmelden van zogeheten hoevepootgoed (vergelijkbaar met ATR-pootgoed) van de kwekersrechtelijk beschermde rassen Asterix en Fontane.
Met terugwerkende kracht
Daarnaast heeft het hof vastgesteld dat Breeders Trust ook andere schade heeft geleden, zoals opsporingskosten en reputatieschade, waarvoor een schadevergoeding betaald moet worden. Deze is berekend op basis van het voordeel dat de akkerbouwer uit de overtreding heeft verkregen op een areaal van in totaal ruim 230 hectare Fontane over drie jaar. ‘Dan gaat het om een bedrag dat veel groter kan worden dan een ton. Dit bedrag komt bovenop de 90.000 euro licentievergoeding”, legt directeur Geert Staring van Breeders Trust uit.
Ook heeft het hof een dwangsom opgelegd van 2.000 euro per hectare per jaar als de teler in de toekomst opnieuw het Stakingsbevel uit het Arrest niet naleeft.
De overtreding is in 2013 in beeld gekomen bij Breeders Trust, waarop met tussenkomst van de rechter de administratie van het akkerbouwbedrijf in beslag is genomen. Dit liep voor het ras Fontane terug tot 2011 en voor Asterix werd de administratie zelfs tot het jaar 2009 in beslag genomen. Het ras Asterix valt in België onder de oude kwekerswet, waarvoor iets andere regels gelden. ‘Op basis van deze administratie heeft het hof kunnen vaststellen dat de teler over een lange periode geen pootgoed heeft aangemeld. Het gaat in totaal over die jaren om meer dan 460 hectare met hoevepootgoed van de kwekersrechtelijk beschermde rassen Asterix en Fontane’, zegt Staring.
Precedentwerking
Volgens Staring kan van deze uitspraak van het Vlaamse hof een belangrijke precedentwerking uitgaan en hij wil akkerbouwers dan ook waarschuwen. ‘Als een individuele teler meent afspraken over licentierassen in de wind te kunnen slaan, kan hem dat veel geld kosten. Temeer omdat er vaak met terugwerkende kracht, zoals hier het geval is geweest, ook over de voorgaande jaren vastgesteld kan worden over welke rassen en arealen geen billijke vergoeding is voldaan. In deze zaak is voor het ras Asterix zelfs teruggegaan tot het teeltjaar 2009, omdat de teler ook eerder gemaakte contractuele afspraken met de Belgische landbouworganisaties daarover niet was nagekomen.’
Meervoudige kamer
Er is pas nu een uitspraak van het hof, omdat Breeders Trust er voor heeft gekozen het Hoger Beroep te laten belichten door een meervoudige kamer bestaande uit drie rechters. ‘We wilden maximale deskundigheid en zorgvuldigheid”, zegt Staring. ‘Het kwekersrecht is een ingewikkelde materie met onderdelen als farm saved seed en kwekersvrijstellingen.’
Er waren aanvankelijk twee telers gedaagd voor het planten van aardappelen waarover geen licenties betaald zijn. Beide telers hebben een schikking aangeboden gekregen, en één van hen heeft hiervan gebruik gemaakt. Met de tweede teler is vervolgens de juridische weg ingeslagen, met dit arrest als gevolg.
Pootgoed aanmelden
Belgische akkerbouwers moeten jaarlijks vóór 1 juni hun hoevepootgoed aanmelden op de website hoevepootgoed.be. Nederlandse telers kunnen hun areaal ATR-pootgoed afhankelijk van het ras, aanmelden bij Plantum of regelen via hun handelshuis waarbij inning veelal via de NAK plaatsvindt.
Vorige maand werd bekend dat in Nederland enkele telers zijn beboet voor het gebruik van ongekeurd pootgoed. De akkerbouwers hadden pootaardappelen in bezit die niet waren gekeurd door de NAK.
Zaterdag 27 mei staat in de kranten van Agrio een uitgebreid interview met Geert Staring van Breeders Trust