LTO-Peenplatform en Delphy Quality Carrots slaan handen ineen

Quality Carrots is vier jaar gelden gestart door onderzoeks- en adviesbedrijf Delphy. Quality Carrots speelt via het uitvoeren van praktijkonderzoek snel in op actuele problemen uit de praktijk. Het Peenplatform is een initiatief van de LTO kerngroep peen. Het Peenplatform brengt de energie van ketenpartijen op het gebied van kennis bij elkaar en communiceert deze op het Peenplatform. De activiteiten van het Peenplatform worden op papier gecommuniceerd via het vakblad ‘v/d Grond’.
Gezamenlijk proefperceel
Dit jaar hebben beide organisaties besloten de handen ineen te slaan. In dit kader is op een perceel van 3 ha aan de Zuidwesterringweg in Nagele een gezamenlijk onderzoeks- en demonstratieveld aangelegd. Hier zullen proeven worden gedaan met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van gewasbescherming, rassen, opkomstbehandeling en bemesting. Inmiddels hebben alle veredelaars zich verbonden aan het gezamenlijke initiatief. Ook hebben meerdere toeleveranciers en gewasbeschermingsleveranciers onderzoeken en demonstraties aangelegd op het gezamenlijke demoveld. In de tweede week van oktober wordt een open dag gehouden waar alle onderzoeken en demonstraties besproken worden. Maar de samenwerking behelst meer dan een dit proefveld en een open dag. De resultaten van de onderzoeken en demonstraties worden in de loop van de winter besproken tijdens speciale bijeenkomsten. Doen zich gedurende het seizoen interessante zaken voor op het demoveld dan organiseren de twee organisaties een flitsbezoek.
Zelfstandig functioneren
Beide organisaties blijven vooralsnog zelfstandig functioneren. “De samenwerking blijft in eerste instantie beperkt tot een gezamenlijk onderzoeks- en demonstratieveld. We zullen gaan ervaren hoe dit bevalt. Mogelijk dat dit initiatief op termijn tot één organisatie leidt. De toekomst zal het ons leren,” zegt Johan Wander van Delphy Qualitiy Carrots desgevraagd. Op het proefveld in Nagele zijn alleen B-peen rassen uitgezaaid.
Geschiedenis
Met een areaal van 9.200 ha (CBS) is peen het grootste vollegrondsgroente gewas en tegelijkertijd een heel interessant akkerbouwgewas. De kennisontwikkeling in peen kent van oudsher een grote diversiteit. Het collectief kende de onderzoeken via de productschappen en het ministerie van landbouw. Daarnaast stak ook het bedrijfsleven waaronder de veredelaars en de toeleveranciers, geld en energie in kennisontwikkeling. Na het verdwijnen van de productschappen ontstond een zoektocht naar nieuwe collectiviteitsvormen. Die kregen afgelopen jaren vorm in het initiatief Delphy Quality Carrots en het Peenplatform. Beide initiatieven vanuit een zelfde motivatie met vergelijkbare doelen.