Agrifirm wil naar minimaal 10.000 ha soja

Deze week presenteertde Agrifirm haar CSR verslag 2016. CSR staat voor: corporate social responsibility. Over het algemeen wordt hier onder verstaan dat organisaties bij hun doel om winst te maken (profit), rekening houden met sociale aspecten (people) en ecologische consequenties (planet). In dit kader zegt Agrifirm in 2016 concrete resultaten te hebben geboekt. Het begrip ‘duurzaamheid’ is steeds steviger verankerd binnen Agrifirm.
Adviesmodule Phytophthora
In 2016 voerde Agrifirm een aanscherping van de R&D-scan door. Research & development (R&D) is een Engelse term die in het Nederlands kan worden vertaald met Onderzoek & Ontwikkeling. Met deze scan maakt Agrifirm de impact van producten en diensten op het boerenerf aantoonbaar. Een product dat als zeer impactvol uit de scan komt is bijvoorbeeld de Akkerweb adviesmodule Phytophthora. Hiermee wordt tijdens het seizoen op basis van actuele perceel- en weerinformatie het juiste spuitmoment geadviseerd. Deze tool scoort maximaal binnen de R&D scan, vanwege de lage implementatiekosten- en inspanningen, de directe toepasbaarheid voor de praktijk en de onderbouwing van de tool met kennis en informatie van een onafhankelijke kennispartij, zijnde Wageningen Universiteit.
Soja teelt
Agrifirm zegt ook steeds meer in te zetten op de teelt van soja op Nederlandse akkers. Ondanks dat het Nederlandse klimaat niet het meest geschikte is voor de verbouw van soja. Elders kan dit veel efficiënter. Toch is er voor Agrifirm een goede reden om het ook in Nederland te proberen: marktvraag. Volgens Agrifirm is er een groeiende vraag naar niet genetisch gemodificeerde en lokaal geteelde soja. De Nederlandse herkomst maakt het voor afnemers extra interessant. In dit kader is Agrifirm Plant in 2016 een partnerschap gestart met Alpro, om duurzame sojateelt in Nederland verder te bevorderen.
10.000 hectare soja
Agrifirm gelooft in de marktkansen die de sojateelt akkerbouwers en veetelers biedt. In 2016 heeft ze de totstandkoming van de ‘Green Deal Soja in Nederland’ gerealiseerd. Samen met nationale en regionale overheden, ondertekende Agrifirm in september de Green Deal. De ambitie is om de sojateelt in Nederland flink te laten groeien tot minimaal 10.000 hectare. De afspraken in de Green Deal zijn gericht op het verbeteren van het teeltrendement en het ontwikkelen van marktketens voor Nederlandse soja. Voor een rendabele teelt moet de kwaliteit, opbrengst en financieel saldo per hectare verder omhoog. In 2016 teelden 24 Nederlandse telers 80 hectare soja. De gemiddelde opbrengst per hectare is 2,7 ton. De beste 25 procent scoorde een gemiddelde van 3,6 ton per hectare, met een positieve uitschieter naar ruim 4 ton per hectare.
Precisielandbouw
Agrifirm Plant zette in 2016 een nieuwe stap in precisielandbouw: plaatsspecifiek bemesten met drijfmest en compost. Door de ontwikkeling van specifieke taakkaarten kunnen telers en loonwerkers nu binnen een perceel de organische mestgift variëren. Zo is een betere benutting en hogere opbrengst mogelijk. Voor het plaatsspecifiek bemesten van gewassen, introduceerde Agrifirm Plant in samenwerking met de Dronewerkers in 2016 een totaaldienst voor gewasadvies met inzet van de eBee: topFLY eBee. Met de nieuwe dienst biedt Agrifirm Plant plaatsspecifieke bemesting met absoluut stikstofadvies aan, wat bijdraagt aan optimale groei van het gewas en een beperkte uitspoeling van elementen. Om datagedreven innovatie verder te stimuleren, lanceerde Agrifirm Plant en Wageningen UR in 2016 het GEO-platform Akkerweb. Dit onafhankelijke en open platform brengt precisielandbouw en ‘big data’ bij elkaar.
Gewasbeschermingsbeleid herzien
Verantwoord gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, veranderende regelgeving en een actief maatschappelijk debat zijn kenmerkend voor het actuele gewasbeschermingsdossier. Hierop inspelend heeft Agrifirm Plant in 2016 het beleid op gewasbescherming herzien. Effectieve inzet van geïntegreerde gewasbescherming (Integrated Pest Management; IPM), precisielandbouw en de ontwikkeling van low-impact middelen (laag risico voor mens, dier en milieu) zijn in het nieuwe beleid de uitgangspunten. Agrifirm wil telers een integraal aanbod bieden waarin bodem, rassen en teelt elkaar aanvullen. Met bedrijfsbrede advisering en oplossingen die niet enkel gericht zijn op gewasbeschermingsmiddelen, maar ook kijkt naar bodem, weerbare gewassen en preventie. De op data gebaseerde advisering aan telers beperkt zich niet alleen tot een duurzame teelt, maar gaat ook over minder impact op het omringende milieu door bijvoorbeeld het reduceren van (erf)emissies.