'Ondanks lage phytophthora druk late rassen toch beschermen'

Andere jaren lag de druk in het begin van het seizoen al hoog, dit kwam mede door de aardappelopslag in overige gewassen als infectiebron. Volgens Van Iperen is het toch belangrijk om binnenkort te starten met de phytophthorabestrijding. De meeste percelen met vroege aardappelen zijn al beschermd en zullen ook wekelijks worden beschermd, weet Van Iperen. Ondanks de lage druk is het echter ook belangrijk de latere rassen te beschermen. De aardappelen groeien hard en de opbouw van bescherming tegen phytophthora in de plant is belangrijk. In dit kader luidt het advies van Van Iperen om ook in de latere rassen binnenkort de eerste bespuiting uit te voeren.
Bespuitingsadvies
Voor een bespuiting kan de teler kiezen tussen een vloeibaar middel zoals Revus of een mancozebhoudend middel. Dit zijn de granulaten zoals Nautile / Video en Valbon start. Bij het kiezen tussen een granulaat of een vloeibaar middel is het volgens Van Iperen belangrijk om te onthouden dat vloeibare middelen sneller regenvast zijn. Vloeibare middelen hebben dus een voorkeur bij wisselvallig weer.
Luizen
Het zonnige weer van de afgelopen dagen is ideaal voor de luizenontwikkelling en neemt bovendein het risico op toprol toe. Ondanks dat er veel verschil in gewasstadium is, van net na opkomst tot 25 cm loof, heeft Van Iperen op een aantal percelen in Zeeland en Flevoland de eerste vuilboomluis en wegedoornluis aangetroffen. Ze waarschuwt de telers om de komende week alert te blijven en de aardappelen te controleren op luizen, vooral onderop de blaadjes. Het advies is om gepaste maatregelen te nemen als de luizen kolonies gaan vormen.